Трафик на екзотични животни – Стамен Стаменов – Блогосфера

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

17 млрд. евро е годишният оборот на нелегалния трафик на екзотични животни. Това нарежда този вид бизнес на трето място след търговията с наркотици и оръжие. Екипът на разследващото предаване “Жега” тръгна по следите на българското участие в този трафик.

През март миналата година Мартин Данаилов е заловен на митническия пункт “Калотина” с един малък зоопарк в сака, който пренася с автобус, пълен с хора. Общият брой на екзотичните животни, които пренася е 127 – от бебета варани и каймани до питони и един от най-отровните скорпиони в света – африканския пустинен.

Мартин Данаилов пренася влечугите, тъй като има зоомагазин в центъра на София. Там работи със съпругата си, която е ветеринарен лекар.

Заради малкия вътрешен пазар България е транзитна страна. Освен влечуги, през българските граници се правят опити да се пренасят и много птици.

Източник – Видео / tv7.bg

ПРИЛАГАМЕ И ИНТЕРЕСНИ КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

Вие си правете изводите сами!

Заради ето такива материали вече почти не чета български вестници и не гледам българска телевизия… Изключително непрофесионално и повърхностно “разследване” – ако въобще може да се нарече така. Нали уж претендирате, че сте сериозна медия?! Ако е така, вземете отделете ресурс и задълбайте в темата наистина, като потърсите повече информация и гледни точки. Иначе ако целта Ви е била просто да запълните ефирно време – поздравления, получило Ви се е! На Бареков колкото и много да му харесва да си представя, че работи в CNN, той и цялата Ви гилдия сте все още на светлинни години от сериозната журналистика и жалкото е, че дори не успявате да уцелите пътя, по който се стига до там.

***

Умолявам ви, стига сте говорили глупости, тъпи журналисти! 1. Репортажът ви не е издържан нито по отношение на дадената информация, нито по показаните лица, нито от страна на правилния говор и интервюиране. 2. Можехте да намерите много по-добри източници от тоя от БДЗП и РИО-нещото си. След като казахте, че търговията се извършва главно по интернет и сте отворили форуми, сайтове и т.н. защо не се свързахте с истински тераристи. Те можеха да ви покажат не само по-екзотични видове, но и да ви кажат много информация за тях. 3. Приемете, че живеем в България и тук няма закони, които да се спазват за каквото и да е. Нонстоп слушаме за измами с коли, недвижими имоти, наркотици, пари и т.н. Има закони за тях, но те не се спазват. Защо? ЗАЩОТО НЯМА КОНТРОЛ! Как ще накарате един терарист да отиде и да даде някакви пари, за да си регистрира животинките, след като той може да няма финансовата възможност или пък ще прецени, че няма кой да подаде сигнал. Софийският зоопарк е в ужасно състояние, защото никой не го поддържа! За това е възможено да имат вина И работещите в него, но основният проблем е в ДЪРЖАВАТА! Как ще искат да отглеждат и показват на посетителите отровни змии, скорпиони и т.н. след като много добре знаят, че риск винаги има, но пари за противоотрови – НЕ! Имате ли си идея колко скъпи са противоотровите? Смятате ли, че такива има изобщо в България? Вземете да попрочетете малко преди да вземете да правите репортажи и да показвате наистина интересни видове.

***

Хубаво е да има регламент за отглеждането на влечуги, как се отглеждат в апартаменти вили къщи и др!Малко митничарите експертите раздуват нещата правят ги розави:) В бг от животни не помня както през комунизма да е забогатял също през демокрацията ! Всичко това е хоби даже при мен е болест да гледам влечугите как се размножават:)Всеки си има хоби един коли друг жени:)

***

Аз отглеждам доста отровни животни и мога да кажа че е доста голяма отговорност! лазар лично го познавам и знам че доста добре си гледа работата и разбираше доста докато работеше в Риосв! Доколкото в България от влечуги пари не може да се изкарват! Камо ли като ги развъждаш гледаш тогава си на загоба 400 процента минимум! За чуждите държави не мога да говоря как стоят нещата!

***

Недоумявам логиката на директора на Софийския зоопарк д-р Иванов относно забраната да се показват отровни животни на посетителите. Желязната логика, че някой алкохолизиран доктор може да се наниже на отровен зъб от уморена от немърливост отровна змия граничи с чиста идиотщина. Ами ако вземе да бръкне в устата на тигъра по време на операция и той му я отхапе, не е ли опасно?!

***

Директорът на София Зоо е скандално неадекватен, репортерът – невежа, като цяло – посредствен и пълен с глупости материал.