“Инвестбанк“ е новият кредитор на „Труд“ и „24 часа“

3
Добави коментар
mignews
mignews

Петя Славова. Снимка: Инвестбанк“

Издателите на вестниците „Труд“ и „24 часа“ Любомир Павлов и Огнян Донев са сменили банката, която кредитира компанията им „Медийна група България-холдинг“. На 21 декември „Медийна група България-холдинг“, представлявана от Павлов и от директора на журналистическия борд Венелина Гочева, са сключили договор, с който банката отпуска на медийната група 15 млн. евро кредит, показват документите от Търговския регистър. С него „Инвестбанк“ изкупува по-стария дълг на собствениците на „Труд“ и „24 часа“ към „Булбанк“, който също беше 15 млн. евро. Той бе договорен преди около три години, когато Павлов и Донев купиха всекидневниците от германската медийна група ВАЦ.

Залогът, който „Медийна група България холдинг“ дава на „Инвестбанк“ като обезпечение за новите 15 милиона, е същият, който компанията даде и на предишния си кредитор „Уникредит Булбанк“. Става дума за дяловете във „Вестникарска група България“ ООД, „168 часа“ ЕООД, „Издателство за списания Медия“ ЕООД, „Агенция Стрела“ ЕООД, „Печатница София“ ЕООД, „Сант“ ЕООД и „Аудиофон България“ ЕООД, както и акциите в „Медиа Холдинг“ АД. Това кара специалисти да смятат, че Павлов и Донев не продават бизнеса си на Славова, а сменят банката, която кредитира издаването на „Труд“ и на „24 часа“.

На 22 ноември м.г. „Инвестбанк“ и „Булбанк“ сключват договор за цесия, с който „Инвестбанк“ придобива вземания зв размер 15 млн. евро от страна на медийния холдинг. 10 млн. от тях са кредитът, който „Булбанк“ е отпуснала на „Медийна група България холдинг“ преди 3 г., а останалите 5 млн. са кредитът, който банката е отпуснала на компанията на Любомир Павлов „Комерс Контакт 2010“. Месец по-късно вестникарската група сключва друго споразумение с „Инвестбанк“ като кредитор относно задълженията си за погасяване на кредит към „Булбанк“, които са прехвърлени на „Инвестбанк“ пак по силата на договор за цесия.