Антимафиоти иззеха антични и средновековни монети от столичен антиквариат 1592

2
Добави коментар
yApple

Антични и средновековни монети, етнографски предмети и картини иззеха антимафиоти от столична антикварна книжарница и магазин, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По време на разследването е изяснено, че в обекта се държат и предлагат движими културни и археологически ценности. Собственикът на книжарницата – 41-годишният М. Д. от София не е притежавал лиценз за извършване на антикварна дейност. Нямал и регистрация съгласно изискванията на Закона за културното наследство в Министерството на културата.

При претърсването на книжарницата спецполицаите открили пет антични и средновековни монети и три картини – пейзаж на Любен Доганов, морски пейзаж на Александър Мутафов и пейзаж на Атанас Михов.

Иззети са и седем етнографски предмета с висока стойност. Сред тях са женски и мъжки колани, тип „дедеагач“, седефена плочка с изобразени църковни мотиви, пафти със седефени плочки; кръжило – украса, тип „диадема“, два накита – тип „огърлие“ и тип „медальон“, с множество украси.

По случая е образувана преписка и предстои провеждането на допълнителни експертизи. Работата по разследването продължава под ръководството на Софийската градска прокуратура.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти