Новини от Горна Оряховица

15
Добави коментар
GornaBG
GornaBG

Варицелата не подмина Горна Оряховица

четвъртък-10.01.2013г. – от – Биляна Милчева

Увеличение на случаите на болни от варицела отчитат здравните инспекции в цялата страна. Ситуацията във Великотърновска област никак не е различна – само в периода между 1 и 6 януари са регистрирани нови 66 случая, за целия декември пък заболели са общо 377 души.

В незавидната класация Горна Оряховица заема второто място в областта. По последни данни от 1 януари досега личните лекари са поставили диагноза варицела на 53 души. През последния месец на миналата година пък по брой залолели общината е била изпреварена единствено от областния център, където варицела са прихванали 194 души срещу 137 в Горнооряховско, 33 в Павликени и 11 в Лясковец. Този тип шарка е подминала общини като Златарица и Полски Тръмбеш, където през декември 2012 г. не е регистриран нито един случай.

В Горнооряховско случаите протичат нормално, без усложнения. Характерно за варицелата е, че засяга предимно децата до 10-годишна възраст. Тъй като инфекциозното заболяване се предава по въздушно-капков път, тя се прихваща най-често в забавачките. В този смисъл е логично най-много случаи на т. нар. лещанка да бъдат регистрирани в по-големите детски градини като ЦДГ „Ален мак” в Г. Оряховица например. Според лекари е по-добре шарката, след прекарването на която организмът придобива имунитет, да бъде преболедувана в детска възраст. Обяснението – в по-зряла болестта протича по-сложно. Очаква се варицелата да е в разгара си до март – април, след което ще настъпи рязък спад в броя на заболелите.

Източник: RegNews

Добави в Svejo