Кои играчки са добри за децата ни?

3
Добави коментар
Specialen
Specialen

Търсене
КаталогКои играчки са добри за децата ни? Всеобщо известно е, че малките деца учат най-добре, докато играят. Поднесено под формата на игра обучението е много по-качествено и „безболезнено”, натрупаните знания са по-трайни, а едновременно с това децата се забавляват и участват с желание.
В този ред на мисли трябва да се запитаме: С какво играят децата ни? Как им избираме играчките? На какво трябва да обърнем внимание при избора на игрови материал?
Тук ще си позволя да резюмирам известния американски психолог д-р Фицхю Додсън, който обяснява кои играчки са добри за децата ни в книгата си „Изкуството да бъдеш родител” (С. 2005, ИК „Колибри”):
1. Добрите играчки са безопасни. Те са здрави и не се чупят лесно. Не съдържат дребни елементи, които детето може да погълне или да се задуши с тях. Използваните материали са висококачествени, а покритията (бои, байцове, лакове) са безвредни.
2. Добрите играчки са дълготрайни (разбира се, тук от огромно значение е възрастта и темперамента на детето). Като най-подходящи д-р Додсън определя играчките, изработени от твърда масивна дървесина.
3. При добрите играчки 90% от играта идва от детето, а 10% – от играчката. Важно е играчката да му дава възможност да развива своите способности и талант, да му вдъхва увереност. Вземете за пример дървените кубчета – на пръв поглед обикновени и според някои дори скучни, те са играчка с неизчерпаем потенциал. С тях всеки път може да се играе на различни неща – да се строят къщи, замъци, гаражи за количките, да се подреждат по големина… и по този начин се стимулира развитието на въображението, съобразителността, логическото мислене, сръчността…

Вижте и обратния модел, когато 90% от играта идва от играчката, а 10% – от детето. Такъв е случаят с количка с дистанционно управление например. Участието на детето се свежда до натискането на бутоните и при това за не повече от 20-30 мин. След което количката бива захвърлена при останалите в коша, а детето не се е обогатило с нищо.
4. Добрите играчки трябва да са забавни и да ангажират вниманието на детето дългосрочно, да му осигуряват разнообразна и вълнуваща игра, а не просто еднообразно натискане на бутон или друго подобно занимание.
5. Евтиното излиза по-скъпо. Ако съберем цените на евтините пластмасови играчки, които купуваме на децата си от сергията за вестници, от хранителния магазин, от магазините „за левче” и други подобни, ще се изненадаме от общата сума! Тя ще е напълно достатъчна за няколко „скъпи” играчки, които обаче са добре изработени и развиват способностите и креативността на детето.
6. Играчките трябва да съответстват на възрастта, развитието и интересите на детето. Ако предлагате на детето играчка, за която то е още малко, рискувате то да се разочарова от неуспеха си с нея и да се откаже от подобни занимания в бъдеще. Хубаво е да имаме предвид, че колкото е по-малко детето, толкова по-големи трябва да са играчките.
  В заключение ще се присъединя към американския психолог, който казва: „Не забравяйте, че най-важната „играчка” в живота на детето ви, „играчката”, с която то ще се забавлява повече, отколкото с всяка друга, която ще му повлияе по-силно от всяка друга, сте вие, играчката от плът и кръв! Да играе с вас е за него хиляди пъти по-ценно, отколкото с каквото и да е друго!”
Автор: Благослава Банчева
 

Facebook Like Box

Контактител. 0882/ 700 306
gsm: 0882/ 700 306
email: [email protected]Препоръчано