6 Хитрини за преобразяване на стаи с помощта на дамаска и тапети

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

1.     Облечете дивана

Спрете се на де­сен, който би подхождал на вас, ако на­пример трябваше да се облечете в него. Вместо неутрален цвят, бледнеещ сред останалите вещи, изберете дамаска в любим нюанс – така диванът няма да ви омръзне, а и ще изглеждате добре, кога­то седите на него.

2.      Семпли щампи

Малко декорация е достатъчна, така че не прекалявайте. Добър начин да използвате скъп плат, без да харчите прекалено много, е да до­бавите дребни, но забелязващи се ак­центи, например по ръба на възглавни­ците или на абажура. Когато ви е нужен по-малко от метър от някоя материя, със сигурност ще намерите точно какво­то ви е необходимо на доста по-ниска цена на щанда за останали единични парчета.

3.      Голям стол, ситна щампа

Ако трябва да покриете кресло с висока об­легалка за главата, изберете дамаска със ситна щампа. Стилът и размерът на те­зи кресла са достатъчно впечатляващи сами по себе си. Ситната щампа създава усещане за баланс и придава нотка на изисканост.

4.      Издръжлива дамаска

Ако имате малки деца, изберете „щадяща“ материя за дивана и фотьойлите. Щампите при­криват наличието на петна и трохи, а мъхнатите тъкани като памучно кадифе например чудесно скриват мръсотия. Опитайте – така ще се тревожите по-малко за мазните ръце на децата си и ще се радвате повече на времето, прекарано с тях.

5.      Прозорци

Хоризонтални щори в пастелни тонове са ужасно банални, но са евтини и предпазват мебелите от из­беляване. Само за няколко часа можете да ги префасонирате и да смените изгле­да на цялата стая. Залепете парче тапет с изпъкващ десен от вътрешната страна на щората. Получава се най-добре при щори, широки 68 см (ширината на стан­дартна ролка) или по-малко. Разпуснете щората изцяло, изрежете парче тапет, което да пасва точно, но да е с 5 см по-дълго. Като използвате чисто мече за боя, нанесете малко лепило за тапети от вътрешната страна на щората. Поставе­те отрязаното парче тапет отгоре, като допълнителните 5 см в дължината под­гънете и залепите от другата страна. Прекарайте по повърхността точилка, за да се залепи по-добре и да се загладят евентуалните неравности. Изрежете стърчащите краища, ако е необходимо. Тъй като тапетът ще ограничи подвиж­ността на щората, най-добре е да прило­жите този трик при прозорци, където нямате против да оставите щорите на­половина спуснати.

6.      Декоративна дъска за бележки

Големите панели на окачените тавани, използвани най-често в офисите, могат да се превърнат в страхотни дъски за бе­лежки. Потърсете размер панел, който ви допада. Имайте предвид, че с по-го­лемите се работи по-лесно, затова, ако е възможно, изберете такива с площ поне 60 см2. Увийте в избраната за декорация материя, оставете допълнителни 10 см от краищата и ги залепите откъм гърба. Така опаковани, можете да ги закачите директно на стената. Друг вариант е да боядисате някоя лека куха врата и да подредите върху нея опакованите в да­маска панели. Облегнете вратата на сте­ната и вече ще разполагате с оригинал­на дъска за бележки.