Други

2
Добави коментар
gochis
gochis

Автор: Кремена Николова

Ако желаете сребърните ви бижута да бъдат винаги блестящи и ефектни, то трябва да полагате грижи за тях, така те ще ви се отблагодарят като придадат блясък и завършен вид на вашата визия.Всеки, който е носил сребърни бижута е наясно с това,че среброто потъмнява рано или късно. Накитите, подложени на различни влияния, могат да променят красивата си бляскава повърхност, да се покрият с тъмни петна, а някои напълно да почернеят, това е нормално!Първоначалната реакция на повечето хора е паника. Решават, че в магазина са ги излъгали и това не е сребро. Истината е, че среброто потъмнява и това е неизбежно. Различни фактори оказват влияние върху оксидирането на повърхностния слой. Причина може да бъде замърсеният въздух, светлината, цигареният дим, потапянето в минерална вода (сярата предизвиква потъмняване на среброто), потта на човек, пипането с мръсни ръце, пръскането с парфюми. Поставянето на бижутата в съседство с други метални предмети (медни, месингови, монети) също може да доведе до потъмняване на среброто. Трябва да пазим накитите и от близост с боядисани повърхности, в случай, че в състава на боята има наличие на сяра, изпаренията могат да повлияят много неблагоприятно.
Как да почистим вече потъмнели накити и можем ли да го направим качествено в домашни условия?Можем разбира се, изискват се минимални усилия, а на който не му се занимава, винаги може да занесе бижутата си на специалист, но знайте, че те ще потъмнеят отново.Вариантите за почистване са много, някой от тях са удачни, други не са за предпочитане. Търсим информация в интернет и там попадаме на какви ли не идеи от форумите, едни хора залагат на класиката, други пък предпочитат да експериментират. Тези методи имат своите положителни, а понякога и отрицателни страни.Класически метод е почистването със сода. Бижутата наистина се почистват добре, но има вероятност да се надраска повърхността им. Драскотините са фини, но все пак ги има. При някои варианти содата се разтваря в гореща вода и т.н, но потапянето в горещи разтвори  на бижута с камъни, седефи, кехлибар и перли е недопустимо. Отделен въпрос е, че понякога бижуто с камък може да бъде непрофесионално изработено и неговия камък да бъде залепен с лепило, вместо да бъде монтиран според правилата. Тогава потапянето в каквито и да било химични разтвори за почистване би повредило бижуто. Същото се отнася и за почистването с битови химикали или перилни препарати.Почистването на бижута в ултразвукови вани е добър начин, но не всеки човек би се снабдил с такава. Това не е необходимо, тъй като има по-лесни и по-евтини варианти.Добър средство за отстраняване на досадните окиси е кърпата за полиране на бижута.Това е специална кърпа, напоена с антиоксиданти (важно е никога да не се пере, защото ще изгуби свойствата си). Такава кърпа можете да закупите от магазин за бижутерски инструменти или да поръчате по интернет /silver polishing cloth/ можете да я намерите на цена от 5 до 15 лв.Полира трайно и качествено, единствения и недостатък е, че не може да достига до трудно достъпни места особено при ъгълчета и бижута с по-сложен релеф, но въпреки това, полиращата кърпа е добра за поддръжка на бижутата ви.Друг много добър начин, известен на много хора е почистването с паста за зъби. Става лесно, бързо, достъпно за всеки и ефектът е поразителен. По този начин можете да почистите  упорити тъмни петна, както и изцяло почерняло сребро. Слагате паста за зъби на парче памук или парче мек плат, почиствате и отмивате добре с топла вода, след това подсушавате с мека кърпа. Много важно е пастата за зъби да не е с микро-гранули,за да не надраска повърхността!Съществуват и различни видове химични разтвори, които се използват за масово почистване в бижутерийните магазини, бижуто се потапя и бързо след това се измива… има бърз ефект,но не много траен, скоро след това отново среброто потъмнява. Този метод не е подходящ за бижута с камъни, седеф, перли, кехлибар, вкаменелости или патина.
Как да съхраним най-добре любимите си бижута?Едно занемарено бижу може да се превърне в неприятна гледка за околните, ефектът би бил подобен на олющения маникюр или размазания грим. Не бива да допуснем едно украшение да донесе обратен ефект! За това е нужно да се отнасяте към любимите си бижута с нужната грижа и любов. Добре е да измивате от време навреме сребърните бижута с топла вода и сапун. Може да ги изчеткате с четка за зъби с мек косъм и след това грижливо да ги подсушите с мека кърпа.При ежедневното ползване на вашите украшения, неволно се случва да ги докоснете, често не с чисти ръце, понякога оставяте върху тях мазни отпечатъци от крем за ръце или просто ги пипате,за да им се порадвате, в следствие от това полираната повърхност се покрива с мазни отпечатъци, които не само матират първоначалния блясък, но могат и да се превърнат в по-упорити и проблемни окиси. Измиването със сапун и вода може да предотврати появата им. Колкото по-висока е пробата на среброто, толкова по-устойчиво е то на потъмняване. Стандартната проба е 925, една по-добра и чиста проба е 950, по-висока от нея не е желателно да бъде (освен среброто, което се ползва за обкова на камъните и се прави от проба 999). Проба 999 е прекалено мека и по-податлива на деформация и надраскване.Най-добрия начин за съхранение на сребро е в кутия (дървена или керамична), с похлупак, който плътно да затваря кутията и да спира достъпа на кислород и светлина. Можете да поставите бижуто допълнително в найлоново пликче, което се затваря херметично.Малките хартиени кутийки за бижута не са гаранция за перфектно съхранение, случва се понякога хартията или дунапрена отвътре, да даде нежелана реакция и да причини оксидация.   Сещайте се да сваляте пръстените си, преди да миете чинии или перете, когато се напластят със сапун и нечистотии, трудно ще ги отстраните!Въпреки, че съхранението на сребърни накити изисква определени грижи ефектът, който носят определено си заслужава. Среброто освен красив и скъпоценен благороден метал е и ценност, която се предава от поколение на поколение, придава тържествен вид и допълва вашия тоалет, притежава лечебни свойства, говори за висока класа и стил.