Кратка история на маркетинг битката „Pepsi срещу Coca-Cola“

5
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

„Pepsi срещу Coca-Cola“ си остава най-продължителният двубой между два подобни бранда в маркетинг историята. Откъде тръгва всичко? CnnTrees разказва накратко:

Сагата започва през 1886 година, когато Джон С. Пембъртън разработва оригиналната рецепта на обичаната от милиони хора по света днес Coca-Cola. Pepsi колата пък е разработена 13 години по-късно от фармацевта Калеб Брадам. Coca-Cola вече продава милиони литри годишно, когато конкурентната й марка се появява, за да се свърже с нея в маркетинг схема, позната днес на милиони. Coca-Cola изработва дизайна на известната си по цял свят стъклена бутилка и започва да изнася напитката си и да я продава в Европа. Междувременно Pepsi фалира заради Първата световна война.

По-късно Pepsi се възстановява, но 8 години след първия си фалит банкрутира отново. Това обаче не слага край на бизнеса й. Напротив. По време на Втората световна война компанията се съвзема, балгодарение на добра реклама и на нова маркетинг стратегия да продава напитките си в кутийки.

През 50-те години Coca-Cola започва да атакува аудиторията пред малкия екран с телевизионна реклама. Същевременно Pepsi се ребрандира, за да остане конкурентна.

През 1962 година Coca-Cola става публична компания. В същата година представя Sprite – една от най-успешните й напитки в световен план досега. Pepsi пък се слива с FritoLay в средата на 60-те години, за да възникне Pepsi Co. Така възникват условията за появата на войната между двете марки. По това време са пуснати на пазара диетичните напитки. Така се оформя цял нов сегмент в продажбата на газирани вкусове.

Pepsi успешно навлиза в бизнеса с продукти за бързо хранене и закуски, докато Coca-Cola задържа силната си позиция в областта на безалкохолните напитки.

Някои от най-големите марки на първата кола компания стават Fanta, Nestea, Minute Maid, Tab, Sprite, RockStar, VitaminWater, Bimbo, MelloYello, Pibb, Barg’s, Hi-C, CapriSun. Въпреки че газираните напитки на Pepsi не се развиват като толкова скъпи марки, бизнесът й с бързи храни става колосален. Сред предлаганите от нея брандове се очертават като мнозо успешни тези на чипса Lay’s, Sun Chips, 7UP, Doritos, Aunt Jamima, Fritos, Cheetos, Mountain Dew, Tropicana, Sierra Mist. Rice Roni и други.

Така, Coca-Cola задържа по-висок дял в пазара на газирани напитки, отделяйки повече пари за реклама, но пък Pepsi успява да натрупа капитал чрез структурата на бизнеса си с много продуктови линии. Освен това всяка марка привлича знаменитости на своя страна, което изиграва важна роля в популяризирането им в САЩ. Последното известно лице, което се снима в реклама на Pepsi, е певицата Бионсе.

През годините и двете марки правят множество промени в логото си – вижте илюстрацията вляво. 

Сега, Pepsi и Coca-Cola активно присъстват в социалните медии – компаниите насочват усилията си към дигиталните платформи, харесвани от младежите, пред които масово се рекламират в цял свят. До този момент в сайтовете за споделяне Coca-Colа има преднина като присъствие и като бранд.

Последната маркетинг новина от бизнес фронта между двете компании е от Coca-Cola. Компанията съобщи, че Ридли Скот е станал продуцент на 6-минутен анимационен филм, който разказва за приключенията на семейството бели полярни мечки от рекламите й.