Най-красивите водопади в света – Втора част

5
Добави коментар
martin.lazarov
martin.lazarov

Водопадите са едни от най-впечатляващите природни феномени в света. Кипящата и бушуваща вода, огромните размери и тътена, идващ от гърлото на водопада, спират дъха на посетителите. В предишната за най-красивите водопади в света ви запознахме с водопадите Джог (Индия), Ҳуанггуошу (Китай), Гълфос (Исландия), Детиан (Китай) и Водопадът на Сини Нил (Етиопия). Сигурно сте забелязали, че имаше представител от всеки континент, освен от Северна и Южна Америка. Е, в настоящата статия това ще се промени, тъй като ще ви запознаем останалите от най-красивите водопади в света.

 

Кайетур, Гвиана

Нека да започнем с водопада Кайетур в Южна Америка. Намиращ се в едноименния национален парк на Гвиана, в близост до границата с Венецуела, Кайетур е едно от най-красивите места на континента. Водопадът е захранван от река Потаро и е един от най-големите и мощни в света. По тези параграфи задминава дори Ниагарския водопад в САЩ. В тази статия Кайетур е най-неизвестния водопад. Причината е, че е разположен в труднопроходима и слабо изучена местност в Гвиана. Трудно и скъпо е за туристически посещения, заради заобикалящата го джунгла. Кайетур често е сравняван с най-красивите водопади в света като Анхел, Ниагара и Виктория (за които ще стане дума малко по-късно) и според някои той е по-впечатляващ. За жалост, обаче, трудно може да му се насладим на живо, уви…

 

Анхел, Венецуела

Оставаме в Южна Америка и отиваме в Венецуела – съсед на Гвиана. Във Венецуела се намира Водопадът Анхел, по-известен като най-високият водопад на планетата. Водите му идват от приток на река Ориноко и е част от Национален парк Канайма. Анхел не случайно е сред най-красивите водопади в света. Височината му е близо километър (979 м.), а най-високият воден пад е 807 м. Както Кайетур, така и Анхел се намира дълбоко в джунглата и е труднодостъпен за туристите. Природата е скътала на дълбоко в дъждовната гора на Венецуела това свое съкровище. Има само два начина за достигане на Анхел – по реката или по въздух. Пътят по реката може да ви отнеме 24 часа, така че повечето туристи предпочитат въздушната обиколка. Който и начин да изберете ще сте доволни от видяното – внушителния пад на водата, която сякаш изчезва сред джунглата. Често, обаче, гледката е възпрепятствана от мъгли или водни пари. За предпочитане е посещението на Анхел между юни и декември, когато е дъждовния сезон и водния приток е значително по-голям.

 

Ниагара, САЩ

Ниагарския водопад се намира в Северна Америка на границата между САЩ и Канада. Няма да сгрешим, ако кажем, че Ниагара е най-известният водопад в света. Неговата красота е описана още през 19ти век в творчеството на Алеко Константинов. Ще ни отнеме много време, ако трябва да продължим със суперлативите за Ниагара. Достатъчно е само да кажем, че Ниагарския водопад е сред най-посещаваните туристически атракции на планетата (около 14 милиона туристи го посещават годишно). Водопадът е съставен от три по-малки водопада, като най-впечатляващия и голям е Подковата, разположен на канадска територия. От двете страни на границата има градове, носещи едно и също име – Ниагарски водопад.

 
Виктория, Замбия и Зимбабве

Водопадът Виктория е захранван от водите на река Замбези и се намира в южната част на Африка – на границата между Зимбабве и Замбия. Всъщност, Виктория не е един водопад, а група от водопади. Често е погрешно определян за „най-големият водопад в света“, но не е нито най-широкият, нито най-високият. Виктория е сред главните туристически атракции в двете държави. Като повечето водопади е препоръчително да бъде посетен по време на дъждовния сезон, когато Замбези е пълноводна и водопадите са далеч по-буйни и впечатляващи. От страната на Замбия, в месеците между Септември и Декември, водите на реката и скалите образуват плитък басейн. Мястото носи името Дяволския басейн, тъй като в него сте на едва на метър от ръба на водопада Виктория. Басейнът е идеално място, ако търсите силни емоции, плувайки буквално „на ръба“.

 

Водопадите Игуасу, Бразилия и Аржентина

Отново сме на територията на Южна Америка и то при едно от Седемте (нови) чудеса на природата. Игуасу е съвкупност от 275 водопада, а най-големият е Дяволското гърло. Водопадите Игуасу се намират на границата между Бразилия и Аржентина и са популярна атракция за туристите, посещаващи двете държави. Естествено, Водопадите  Игуасу са най-впечатляващи по време на влажния сезон, през сухия голяма част от водопадите са просто малки поточета, едва подхранвани от едноименната река Игуасу. Дяволското гърло е достъпно от Аржентина, като до него е построена метална платформа за посетители. От бразилската страна, пък, може да отидете с лодка под водопадите на така нареченото Макуко сафари. За разлика от Анхел и Кайетур, Игуасу са лесно достъпни за туристи, най-вече заради големите градове в околността и техните летища.

 

Още за Водопадите Игуасу

 

Е, обиколката на най-красивите водопади в света приключи. Оказа се, че цели три от тях се намират в Южна Америка. Ако водопадите са ви впечатлили, то се насочете към този континент, ако не Анхел и Кайетур, то поне Игуасу е лесно достъпен за посетители!