Алфа Ромео

8
Добави коментар
tifoso
tifoso

Както всички други европейски страни, Италия претърпява политическа, социална и икономическа криза непосредствено след войната. Фабриките са окупирани и валутата девалвирана. Доларът се котирал на малко повече от пет лири през 1914 г., но нараства до почти 30 лири шест години по-късно. През 1921 г., Banco Nazionale di Sconto, основният акционер на Ансалдо в Генуа, Илва в Piombino и Алфа Ромео, се проваля. Правителството е принудено да се намеси и да създаде специален орган (IRI), за да субсидира тези индустрии. Следващата година протестиращите се отправят към Рим, и макар първият локомотив, построен от компанията е произведен в цех Сароно, Алфа Ромео остава в затруднено положение.

Моделът RL, обаче, се срещаа със значителен успех през 1923 г., когато заема първо, второ и четвърто място в Тарга Флорио. На пистата Савио семейството Барака дава на Енцо Ферари символа на буен кон, който той по-късно използва във всички свои собствени автомобили. Merosi прави Grand Prix Romeo, която по-късно става Р1. Дизайнерът Виторио Хано пристига в Алфа Ромео от Фиат и започва работа по P2.

Период на голями технически иновации и спортни успехи започва за Алфа Ромео.Надеждността на двигателите на Алфа Ромео е безспорна и таланта на пилотите на Алфа Ромео е нарицателно за умения по трасетата в цяла Европа. Сред тях са Антонио Аскари, Гастоне Брили Пери, Джузепе Кампари, Енцо Ферари, Тацио Нуволари и Акиле Варзи.