Какво да използваме при къпането на бебето

21
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Обикновеният сапун дразни кожата на бебето и я прави по-податлива към възпаления и поява на гъбички, затова е добре да се използва специален бебешки шампоан. Ползването му трябва да става като при частично миене, така и за цялостното му къпане.

 

Внимателно избирайте бебешки шампоан. Той трябва да бъде с неутрално pH (това трябва да е отбелязано на опаковката), трябва да е хидратиращ, разработен срещу изсъхване на кожата и защита. Не купувайте шампоани със силни миризми етерни масла като лавандула, бергамонт.

 

На по-късен етап може да започнете да използвате и класически сапун, но не и при новородени, защото при реакцията между сапуна и водатата се предизвиква алкален pH, който не отговаря на физиологията на бебето.

 

 

Задължително трябва да миете главата на бебето, за да остраните праха и други замърсявания. При новороденото се прави частично измиване  на тялото и избърсване с влажна мека кърпа.

 

По главата на бебето се появява себороичен дерматит (вид пърхут). За да се премахне е необходимо ежедневно да измивате главата на бебето с кърпа намокрена в хладка вода, след което трябва да я намажете с бебешко олио. Дерматитът обикновено изчезва след 6-тия месец.

 

След 3-4 месец може да използвате детски шампоан, но трябва да има неутрялно pH, за да не предизвика дразнене и сълзене на очите.

 

Снимки: maya picture, AKARAKINGDOMS FreeDigitalPhotos.net