Картини на трима творци в една изложба

3
Добави коментар
sever.bg
sever.bg

Първа изложба за тази година бе открита в Градската художествена галерия „Недялко Каранешев” в Горна Оряховица. В експозицията са показани живопис, графика, пастел и акварел на Мариета Кулова, Валентина Григорова и Симона Стоянова.

Художничките избраха нестандартен начин да открият експозицията. Преди да разгледа картините, публиката имаше възможността да се наслади на изпълненията на възпитаниците на Общински детски комплекс, момичетата от Балет „Грация”, гимнастичките от Клуб по художествена гимнастика „Етър-Елит” Велико Търново и таекуондистите от клуб „Хемус”.

Валентина Григорова е завършила живопис в СОУ” Вичо Грънчаров”. Творчество й се отличава с неподражаем стил, цветност и провокативност, които я отличават във всяка изложба. В някои от картините си художничката умело вплита флорални мотиви. Цветята и зеленината са много характерни за творчеството й.

Мариета Кулова е завършила графика във Великотърновския университет при проф. Хаджитанев – илюстратор на книги и дълго време щатен художник в системата на БДЖ. Въпреки своята заетост, като професионален администратор, тя успява и да рисува и организира изложби. От крехката на външен вид жена блика силна енергия, която проличава и в изкуство, което създава. Картините й са наситени с положителен емоционален заряд в съчетание с уникална художествена прецизност.

Симона Стоянова е завършила Иконография и Педагогика на изобразителното изкуство във Великотърновски университет. Млад художник с индивидуален стил, повлиян от големия художник проф. Мотко Бумов. Прецизните детайли и смесената техника създават уникалност в картините й ги правият привлекателни за голяма част от зрителите, особено за чужденците. Част от произведенията на младата художничка вече са собственост на редица частни галерии и колекции както в България така и в чужбина. Не случайно доц. Красимир Русев, преподавател по живопис във ВТУ нарича художничката „Кралицата на гамите”, удивен от начина, по който тя съумява да съчетае прости и съставни цветове в своите картини.

___________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

Източник: Община Горна Оряховица