„Възраждане” започва годината с изложба „Атон-люлка на вярата”

2
Добави коментар
piliondel
piliondel

Суматоха
  Култура

„Възраждане” започва годината с изложба „Атон-люлка на вярата”

PlovdivWeek на 16/01/2013, 16:00

Снимка: Plovdivweek

Галерия „Възраждане“ представя своята първа изложба от началото на новата година. „Атон – люлка на вярата“ на Васил Петров се открива на 22.01.2013 година. Експозицията ще стои до 11.02.2013 г.

Картините от изложбата са сътворени след посещението на Васил Петров на Атонския полуостров, с неговите манастири, скитове и лаври. Обсебен от особената магия и прочувственост на мястото, от неговата чистота и мистична красота, авторът създава цикъл картини, пропити с преклонение, възхищение и вяра в непреходността и величието на това място. Място, обитавано от дълбоко вярващи в Христовата вяра люде, обрекли се до живот на тази вяра, ограничили се, отказали се от всичко светско в нейно име.

 В творбите е закодирана, чрез красотата на природата и сътворените от човешки ръце манастири, именно силата на вярата в Бога и неговото всеприсъствие.

 Прекрасен живописец и прочувствен тълкувател на колорита авторът е създал творби величави, магични и сложни за тълкуване.

                                                                      Краси Алексиева, 2013 г.

За автора:

Васил Петров е роден през 1961 г. През 1981г. завършва училище за изящни изкуства „Проф. Илия Петров”, София и Учителски институт. Има осъществени към 40 самостоятелни изложби и множество. Член на СБХ и Международната фондация за пластични изкуства IAA, UNESCO. Носител е на девет награди за творчеството си.

Тагове:
изложба
художник
галерия
култура