Кръстник на руската мафия убит в центъра на Москва

3
Добави коментар
mignews
mignews

75-годишен лидер на руската мафия, известен с прозвището „Кръстник Хасан“, беше убит от наемен убиец, скрит на изхода на ресторант в центъра на Москва, съобщиха силите на реда. Мъжът бил убит с куршум на улица Поварская в луксозен квартал в центъра на столицата.

Той починал в болницата, уточни Следственият комитет на руската прокуратура. Според полицейски източници, цитирани от медиите, престъплението било извършено на изхода на ресторант. Жертвата Аслан Усоиан, както е истинското му име, бил прострелян от убиец, снабден със снайпер, от покрива на съседен жилищен блок, уточниха източниците. Мъжът бил прострелян в главата.

Минувачка била ранена с два куршума, съобщи Следственият комитет на руската прокуратура. „Аслан Усоиан, известен в престъпните среди като „Кръстника Хасан“, беше осъден за първи път на 19 години, след което многократно е бил съден по криминални дела. Той беше обект на множество опити за убийство“, съобщи Следственият комитет в комюнике.

През септември 2010 г. той оцеля по чудо от атентат близо до булевард Тверская, намиращ се съвсем близо до Кремъл. Стрелец със снайпер, който заел позиция на прозореца на апартамент, го улучи в корема, докато слизаше от колата си, придружаван от бодигардове. Тогава „Кръстникът Хасан“ беше обявен за мъртъв, за да не се дава възможност на престъпниците да го довършат, съобщи полицията. Той беше опериран и оцеля. Силите на реда отдадоха опита за убийство на вражди и уреждане на сметки между мафиотските кланове.

Аслан Усоиан беше близък до Вячеслав Еванков, наричан „Малкия японец“, друга фигура на руската мафия, ранен при подобни обстоятелства през юли 2009 г. в Москва. Той почина от раните си през октомври същата година.