Сопот и Карлово осигуряват работа на 500 служители от ВМЗ

2
Добави коментар
piliondel
piliondel

Градът
  Пловдив

Сопот и Карлово осигуряват работа на 500 служители от ВМЗ

PlovdivWeek на 16/01/2013, 17:35

Снимка: Интернет

Управници се хвърлиха да търсят работа за оръжейниците от ВМЗ-Сопот, които предстои да бъдат съкратени.Един от вариантите е включването им в схеми на ОП „Подкрепа за заетост“, обяви в Пловдив социалният министър Тотю Младенов. По думите му другият начин да се помогне на тези хора е чрез преквалификация. Младенов бе на спешно съвещание на Кризисния щаб в Пловдивска област, което бе свикано заради положението в сопотската оръжейница. В срещата участваха всички кметове от областта, представители на бюрата по труда и агенцията по заетост, от всички държавни ведомства в региона и бизнесеми.

Ще сме готови с алтернативи, за да може, ако има съкратени работници, те да не останат на улицата. За целта кметовете на най-близките до оръжейницета общини Сопот и Карлово ще предложат в писмен вид варианти.Хората могат да се ангажират в озеленяването, в чистотата и в изграждането на екопътеки. По тази програма в България работят 70 000 души, коментира министър Тотю Младенов.

Отделно от Българо-германските центрове били направили предложения за преквалификация на 300 оръжейници. Община Сопот може да поеме 200 човека, а Карлово 300, обяви министър Младенов. Става дума за наемане на хора от страна на общините на принципа на субсидирана заетост. Кметът на Сопот Веселин Личев веднага обяви, че е готов да даде работа на съкратени хора по европейските програми. Нужно е обаче първото финансиране да бъде поето от финансовото министерство. Изчисленията сочат, че ще са нужни 100 000 лева, за да се завърти колелото, а след това от ЕС ще превеждат парите за заплатите на хората, които ще са по 380 лева, обясни Личев.Друг вариант за спасяване на предприятието, който ще бъде предложен на министъра, е сливане на производителя ВМЗ с търговеца Кинтекс. Има и трети вариант – БНБ да отпусне нисколихвен или безлихмен заем от 5 милиона лева на предприятието, за да може то да се стабилизира, обясни Веселин Личев. Министър Младенов пък заяви, че предстоят и разговори с частния бизнес от региона, който също ще даде заявка от какви хора има нужда и еветуално ще взима на работа оръжейници.

 

Тагове:
пловдив

работници
вмз-сопот