Как да отслабнем здравословно?

27
Добави коментар
stoineff
stoineff

Как да възвърнете желаната фигура?
Ето, че изминаха и Коледните и Новогодишни празници и вероятно голяма част от Вас са се оказали с по-тесни дрехи в сравнение с предходните месеци. Сега идва и въпросът как да си възвърнете желаната фигура и то по здравословен начин?

Здравословното отслабване не се постига чрез гладуване с диети. Забравете за тях. Те имат негативен ефект върху вашето тяло. Да не говорим и за йо-йо ефектът, който е задължителна последица от гладуването.

Първата стъпка към влизането във форма е да оправите хранителния си режим. Много е важно това да не става изведнъж, тъй като по този начин ще стресирате организма си. Все пак до вчера сте били на отрупаната трапеза, вероятно не сте се лишавали от нищо, за това трябва да направите един плавен преход към нормално всекидневие. Поставете си за цел да кажем за една седмица, всеки ден да ограничавате с малко поеманото количество храна, докато не достигнете до онова, което ще Ви бъде напълно достатъчно и ще Ви доставя необходимата дневна доза енергия. В противен случай по-голямото количество енергия се натрупва като запас в тялото Ви, тъй като не може да бъде изразходвана, и води до напълняване. Хубаво е да се вмествате в определени рамки всеки ден. Така не само ще отслабнете, но и ще поддържате желаната форма дълго време.

Ще опиша накратко в какво се състоят тези рамки. За да поддържате определени килограми е необходимо всекидневно да приемате определени калории. Тези калории са строго индивидуални за всеки и зависят от възрастта, метаболизма, височината, пола, килограмите, активността и други подобни критерии. Съществуват формули, а също така и калкулатори, чрез които могат да бъдат изчислени, но за Ваше улеснение ще Ви дам унифицирана таблица, по която всеки може лесно и бързо да се ориентира:

Едно уточнение – показателите са килокалории.

Ако целите отслабване с един килограм на седмица е необходимо да намалите приеманото количество с 500 калории на ден. Цялата философия се свежда до това. Не е необходимо да се лишавате от Вашите любими храни, но трябва да си направите сметка в какво количество ще е добре да ги хапнете и от какво друго ще се лишите.

Хубаво е да заместите шоколадите и захарните изделия с повече плодове и зеленчуци. Те ще ви заситят и в замяна ще получите не само по-малко калории, но и други полезни елементи, като витамини например. Бихте могли да разгледате и хранителната пирамида, за да се ориентирате кои храни са по-полезни за тялото, както и кои се разграждат по-бързо.

Добре е да увеличите приема на течности и най-вече на вода. Ако смятате да отславбвате то е добре да приемате по 3-4 литри на ден минерална вода. Тя помага за по-добрата обмяна на веществата във Вашия организъм, както и за еластичността на кожата Ви. Всички знаем какви негативни последици има отслабването върху кожата.

Втората основна стъпка в здравословното отслабване е да преминете от графата заседнал начин на живот, към по-активен начин на живот. В днешно време има достатъчно фитнес зали в близост както до дома, така и до работното място. Нищо не Ви пречи да отделите по един час 2-3 пъти седмично след работа да кажем. По тои начин ще постигнете по-бързо желаните резултати, ще повдигнете тонуса и ще се чувствате по-добре. Ако пък имате някакви задръжки относно залите за тренировки, тогава нищо не би Ви затруднило и попречило, докато стоите и гледате филм пред телевизора да правите някои основни упражнения било то с уред или без него. В интернет може да намерите и много полезни домашни тренировки за цялото тяло, или отделни негови части и да оформите тялото си по мечтан начин.

Това са двете основни стъпки, които можете да предприемете, за да отславнете здравословно. Възползвайте се от тях.