Артрит: кои храни да ядем?

1
Добави коментар
ludmila37x
ludmila37x

/Поглед.инфо/ Какво да ядем, за да ограничим болките и възпаленията в ставите при артрит.

Когато става дума за артрит, първото, което трябва да се отбележи са непоносимата болка в колената, таза, пръстите, лактите и ставите между всички кости. Разбира се, от медицинска гледна точка артритът не е едно заболяване. Има различни видове артрит: ревматоиден артрит, остеоартрит, лупусен артрит.

За да облекчим болките и страданията в следствие на всички тези заболявания, можем да разчитаме и на някои храни, които ще ни помогнат да овладеем симптомите, и най-вече болките, при артрита.

Храни, богати на омега-3 мастни киселини

Лененото семе, орехите, различните видове риба – херингата, сьомгата, сардините, аншоата, пастървата – са богати източници на омега-3 мастни киселини, които помагат за ограничаването на свързаните с артрита възпаления. Омега-3 са в състояние да ни помогнат като облекчат подуването на ставите, схващанията, болката и свръхчувствителността.

Мощни антиоксиданти

Сладките картофи, червените чушки, спанакът, тиквите, пъпешите, папаята и кайсиите съдържат мощни антиоксиданти, които са особено полезни при артрит. Можем да опитаме също боровинки, сливи, малини и ягоди, които са богати на антоцианидини и проантоцианидини.

Пресни, консервирани или замразени череши

За да се спасим от дискомфорта на подаграта, трябва да ядем поне по 6-8 череши всеки ден. Можем да ги консумираме както пресни, когато са в сезон, така и консервирани или замразени. Черешите са не само вкусни, но и богати на калий и магнезий. Магнезият е чудесно средство срещу болката. Калият пък действа като диуретик, който ограничава възпаленията, увеличавайки отделянето на течности от тъканите.

Храни с повече витамин С

Според официално утвърдените здравни ползи, витамин С подобрява производството на колаген – основен компонент в ставите. Затова е добре да включим в диетата си много плодове и зеленчуци, богати на витамин С като например брюкселско зеле , карфиол, манго, портокали, киви, лимони, грейпфрут.

Листа от глухарчета – с чесън или зехтин

Глухарчетата всъщност са широко застъпени в традиционната медицина в различни краища на света. И едно от приложенията на листата им е за облекчаване симптомите на артрита. Младите листа на глухарчетата съдържат витамини С и А и облекчават дискомфорта и болката. Могат да се консумират сурови – в салати или под формата на екстракт в различни хранителни добавки. Според изследванията това помага за възстановяване на увредените тъкани и за пречистване на токсините от кръвта.

Ако листата са по-стари, можем да ги сварим или изпържим подобно на спанак. По-старите листа са твърде жилави, за да се ядат сурови, затова можем да си приготвим вкусно ястие с листа от глухарче, сготвени с чесън или зехтин.

Ананасът е полезен при възпаление на ставите

Пресният ананас съдържа бромелаин – източник на ензими и помага за облекчаване на подутите стави. Включването на този плод към диетата ни не само ще облекчи болките и схващанията от артрита, но и свързаните с тях симптоми. Консервиран или замразен ананасът няма да е от полза – преработката с консерванти или замразяването му унищожава бромелаина.

Меласа

След като се събудим сутрин, можем да сипем малко меласа в чаша вода и да изпием сместа. Това домашно средство е особено подходящо при студен и влажен климат. Меласата е не само вкусна, но и съдържа много калий, желязо и магнезий. Тъй като в нея има и много захар обаче, е добре да си изплакваме устата след консумацията, освен ако не искаме да се отървем от болките в ставите, но да се сдобием с кариеси.

Чесън

Макар че чесънът е по-известен с лечебните си свойства по отношение на белодробните заболявания, той помага и срещу болките следствие от артрита.

Джинджифил – в супа, сос или салата

Джинджифилът се използва в почти всяка кухня, но при но при артрит може да се използва и с лечебна цел. Според изследвания консумацията на джинджифил облекчава значително болките в ставите. Можем да го добавяме например в супи, сосове и салати.

Вода

Препоръчително е да пием по 7-8 чаши вода на ден. Това важащо за всички правило е особено важно при страдащите от артрит (подагра) – водата помага за изхвърляне от организма на вредната пикочна киселина.

Източник: www.zdrave.bg

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели