Спечелете страхотна френска преса за кафе

1
Добави коментар
pgp

Ето и новата загадка. Малко е дълга, но пък се надяваме да Ви е интересна, още повече един от всички познали верния отговор ще получи страхотна френска преса за кафе за топли и уханни утрини и свежи и енергични дни!

Франсис Дрейк, от рода Дрейк, графство Девън, беше заловен най-нелепо на 5-ти август около 10:45 от испанските войски при своето така наречено пиратско кръщение. Някои казват, че тази абсурдна история, която може би ще бъде предмет на някой друг наш разказ, била причината, след години Франсис да поиска, малко преди да умре от своята треска в един ветровит януари, по време на една дълга атака, да бъде хвърлен в свободното море  не увит и вързан, какъвто бил обичая, а свободен и волен.

Почти десет години, след като Франсис откри океана, след продължителна търговия с Гвинея, след три опасни пътувания до Западните Индии, на връщане от третото, поради причини, които са ни известни, но не е уместно да споделяме, мистър Дрейк, очаквано за екипажа му и неочаквано за потърпевшите, нападна испанския крайбрежен град Номбрес де Диос. Атаката бе така яростна и неочаквана, че успехът за Дрейк и хората му бе толкова по-голям и множество крайбрежни градове бяха панически изоставени от своите жители, преди дори нападателите да са ги поканили да го сторят. Така един от най-добрите моряци на Елизабет I за кратко време официално се сдоби със статута на пират. Новините, както знаем, бързо се разпространяват и от испанска страна последва бързо укрепване на всички крайбрежни градове, както и кампании по залавяне на опасния враг.

Ето как се стигна до момента, в който виждаме Франсис заловен от приближения на испанския крал Филип II и опасния за враговете си генерал Фернандо Алварес де Толедо, губернатор на Нидерландия, херцог Алба, известен още като Железният херцог. Злите езици твърдят, че Дрейк успял да нанесе толкова щети за толкова кратко време на бедните испанци, защото те никак, ама никак не били добри стрелци. Това бе дотолкова известен факт, че те самите го отчитаха и при разстрел използваха минимум 50 души. Пак злите езици, на които пиперливото никога не е достатъчно, казват, че дори с тези предпазни мерки, често се случвало затворникът не само да не бъде безболезнено убит, а да бъде само ранен и да минат дни на позорния стълб, преди да предаде душата си на волята божия.

Ето го Дрейк, вързан за кола за мъчения, на 33 години, без да знае, че го очакват още 23 години  смъртна опасност и плячка, се свива унило при мисълта за бавна и мъчителна смърт. Не така си е представял срещата с тази нежелана, но винаги очаквана гостенка. Той мечтае за кръв, за огън и за плячка, за злато и за ром и не смята, че е получил достатъчно от тях. Гледа неодобрително Железният херцог, който, развълнуван от неочакваната си победа се приближава към него с приятелско изражение.

– Много добре, много добре мистър Дрейк! Много говорят за моята безсърдечност, но макар Вие да сте просто един престъпник, повярвайте и аз притежавам някакво състрадание и ще проявя милост, като Ви дам възможност да умрете бързо. Можете сам да решите, къде да стоят хората ми, когато стрелят и ще прибавя още цели 50 войника към отряда за разстрел, за да сме сигурни, и аз и Вие, мистър Дрейк, че поне един от тях ще Ви улучи така, че да умрете бързо, ако сте късметлия. Смърт, която по мое мнение Вие не заслужавате. Може би, ако застанат по-близо до Вас, шансовете Ви да приключите тази история доблестно и бързо, ще се увеличат. И все пак, за да не помислите, че можете да шмекерувате и плетете долни паяжини, похвати, които сигурен съм са Ви присъщи, войниците ще бъдат инструктирани да не се отдалечават от Вас на повече от 15 метра, да са с лице към Вас, а Вие самият да останете  на мястото си, вързан в средата на двора. Естествено, мен ме чакат други, по важни от Вас дела, но утре ще намина да проверя как е протекъл разстрела.

Дрейк не показва никакво въодушевление от милостта на пълководеца и ние виждаме как той малко се разочарова от това, че проявата му на милосърдие, така рядка и неспецифична у него, остава незабелязана. Той сключва вежди в последни кратки разсъждения и в момент на неблагоразумие, запленен от собственото си великодушие, добавя:

 – Добре, мистър Дрейк. За да не кажете, че нямам сърце, ако все пак утре по изгрев, когато се върна, Вие все още сте жив по някаква причина, ще Ви дам възможност да напуснете тази земя с целия си екипаж и дори със собствения си кораб под флaга на Елизабет I. И все пак съм длъжен да споделя с Вас, че при сто стрелци, не възлагам надежди да заваря много от Вас, останало за погребението Ви. Сбогом, Дрейк и попътен вятър!

След този жизнено важен за Дрейк монолог, херцогът дава обещаните инструкции на своите подчинени, и изчезва от сцената по свои дела, които така или иначе са без значение за нашата история. Каква е неговата изненада обаче, когато, връщайки се на другия ден вижда Дрейк в цветущо здраве да стяга багажа с целия си екипаж.

 – Как е възможно? – изисква той отговор, на ръба на своето търпение и благоразумен тон от своя подчинен.

 – Хитрият Дрейк е жив, заради  начина, по който ни подреди, сеньор – обяснява сковано капитана на отряда.

А ето и нашата загадка:

Как мистър Дрейк, който най-вероятно би отрекъл участието си в тази история, ако има подобна възможност, наредил стоте войници за разстрел, без да наруши разпоредбите на Железния херцог и останал жив?

Както винаги, очакваме отговорите Ви на адреса на Моята аптека до края на месеца: [email protected]

Не забравяйте, че в томболата за наградата всеки уникален електронен адрес  участва само веднъж. С изпращането на е-мейл участникът дава изричното си съгласие за събиране и обработка на личните му данни от Организатора за целите на активността, както и за други активности и промоции, които ще се провеждат в бъдеще от Либра ЕАД.

Краен срок за участие: 31 Януари 2013

Победители

Ако сте сред печелившите, можете да ни изпратите Вашия коментар и снимка с наградата, които да публикуваме тук. За целта използвайте тази форма.