Европейска космическа сонда засне голяма река на Марс (снимки)

2
Добави коментар
Fenris
Fenris

Изследователската сонда „Марс Експрес” на Европейската космическа агенция (ESA), фотографира в края на миналата година марсиански регион, наречен Reull Vallis. Това бе направено с помощта на камера с висока резолюция.

Заснета е структура, напомняща на река. На снимките ясно се вижда устието на пресъхналата река. Учените предполагат, че в далечното минало тук е преминавала река с вода, която е имала доста силно течение. От него са и ясните следи на фотографиите. При други условия такива очертания просто нямаше да могат да се образуват.Според учените, изучаващи марсианската повърхност, река Reull Vallis някога се е вливала в басейн, кръстен от планетолозите Hellas. Дължината на заснетата река е около 1500 км. Ширината й е около седем километра, а дълбочината – около 300 метра.

Според втора хипотеза на учените устието на тази река е възможно да се е образувало при топенето на леда в амазонския период, а запълването му с течна вода е възможно да е станало в Хесперийската ера на Марс, която е завършила в промеждутъка преди 3,5 до 1,8 милиарда години.Планетолозите предполагат, че подобни речни структури, запълнени с лед, може да има и в други региони на Червената планета, като при това те могат да бъдат доста много на брой.

Космическата сонда „Марс Експрес” ще търси и занапред подобни реки на Марс, в които преди милиарди години вероятно е течала вода.

(Visited 6 times, 1 visits today)