Нов 1,6-литров дизелов двигател от Opel

2
Добави коментар
yApple

Opel продължава основното подновяване на своята моторна гама с напълно нов четирицилиндров, турбодизелов двигател. Второто поколение на новите агрегати разработени на принципа на даунсайзинга, което ще бъде представено след бензиновия 1.6-литров SIDI ECOTEC, се състои от 1,6-литрови CDTI ECOTEC дизели и ще замести предлаганите в момента 1,7-литрови двигатели и някои от версии на 2,0-литровата гама, които са с по-ниска мощност.

Още по темата

Повече за Opel

» Всички новини
» Всички тестове

Характеризиращ се с обратна връзка при управлението на горивния процес и алуминиев блок, новият 1.6 CDTI ECOTEC е първият дизелов двигател на Opel, който ще отговаря на бъдещите норми за вредни емисии Euro 6. Двигателят ще се предлага в различни версии на мощност за няколко моделни линии.

Основните цели при разработването на този мотор са постигането на водещи в класа ниски нива на шума и вибрациите, висока плътност на въртящия момент и нисък разход на гориво. Максималните мощност и въртящ момент са увеличени спрямо 1,7-литровия двигател съответно до 136 к.с. и 320 Нютонметра, докато разходът на гориво е намален с 10 процента в сравнение с този на 2.0-литровите дизели със сходна мощност.

“Цялостното подновяване на нашата моторна гама продължава на пълни обороти,” заяви Д-р Томас Седран, Зам. председател на Управителния съвет на Opel. “Нашият нов 1,6-литров дизелов двигател ще стане еталон за хармонична работа, динамика и екологичност. До края на тази година ще лансираме три напълно нови поколения бензинови и дизелови двигатели като част от пускането на пазара на 23 нови модела и 13 нови двигателя до 2016 година.”

Новият 1,6-литров дизелов агрегат и неговият иновативен контролен блок са изцяло разработени в компанията от глобален екип инженери в Торино, Рюселсхайм и САЩ. Този подход дава възможност за цялостно оптимизиране на системата от самото начало на проектантския процес. Двигателят 1.6 CDTI ECOTEC ще започне да се произвежда в началото на тази пролет в същия “гъвкъв завод” в Сентготхард, Унгария, в който се сглобява и новия 1,6-литров бензинов мотор.

Ткст: Владимир Колев