Пътуване със самолет за първи път

50
Добави коментар
buba_svoge
buba_svoge

В последните години потокът от пътници на летищата расте. Полетите стават все по-достъпни и много хора предпочитат удобствата на летенето пред наземния транспорт. Тази статия е за онези, на които им предстои да се качат на самолет за първи път. Не се страхувайте. Нещата може и да изглеждат сложни, но не са.Когато пътувах за първи път със самолет, бях подготвена, но въпреки това, се притеснявах. Това е нормална реакция. В следващите редове ще ви разясня целия мистериозен процес, нареченпътуване със самолет.

 

 Photo credit: kevin dooley / Foter.com / CC BY             

 

Регистрация

Пристигате на летището. В залата за заминаващи има електронни табла с номерата на полетите и съответните дестинации. Срещу тях са номерата на гишетата за регистрация (т.нар. Check-in). Намирате вашата дестинация и отивате на гишето. Там проверяват резервацията ви и ви дават бордната карта. Ако имате регистриран багаж, го оставяте на лентата, за да му сложат етикет и да замине към товарното. Повечето авиокомпании предлагат Online Check-in, което означава, че можете да се регистрирате през интернет от вкъщи, няколко дни преди полета. Бордната ви карта ще бъде изпратена по имейла. Ще трябва да си я разпечатате и да я носите със себе си в деня на пътуването.

 Photo credit: Flodigrip’s world / Foter.com / CC BY-NC 

 

Проверка на багажа

След като сте се регистрирали за даден полет, е време за проверка. Заедно с ръчния си багаж се отправяте към скенерите. Някой от служителите ще ви даде ваничка и вие ще трябва да извадите всичко, което имате в джобовете си.  Събличате връхните си дрехи и събувате обувките си. Сваляте колана и часовника си. Трябва да махнете всичко метално от себе си. Ако в ръчния ви багаж пренасяте по-големи уреди, като например лаптоп, ще бъдете помолени да го извадите за преглед. Ако пренасяте някакви течности, те трябва да бъдат в прозрачен плик с цип и трябва да го покажете при проверката. Разрешено е да носите до 1 литър течности, във флакони с вместимост не повече от 100мл. Тоест, ако носите бутилка с минерална вода от 500мл, ще ви я вземат, дори в нея да има по-малко от 100мл. След това е ред да минете през скенера и при нужда може да бъдете претърсени допълнително от служител на охраната. Обувате се, взимате си нещата и се радвате, че не са ви вкарали в стаята за обиск 🙂

 Photo credit: redjar / Foter.com / CC BY-SA

 

Паспортен контрол

Това е мястото, където проверяват документите ви. Обикновено протича сравнително бързо. На много европейски летища има електронни гишета за граничен контрол. Те са подходящи ако пътувате с документи с биометрични данни.

 

На изхода

И така стигате до изходите (т.нар. Gates). Поглеждате на таблото, на кой gate е вашия самолет и се насочвате към него. На изходите се намират известните duty-free shops (безмитни магазини), от които можете да вземете сувенири, цигари, парфюми и т.н. Около 45 минути преди часа за излитaне, започва процедурата по прехвърлянето на пътниците на борда на самолета (т. нар. Boarding). Там отново проверяват документите ви и бордната ви карта. Може да ви качат на автобус, да ходите пеша или да минете през ръкав за да стигнете до самолета, в зависимост от политиката на летището, на което се намирате.

Photo credit: Peter Jan Haas / Foter.com / CC BY-NC-SA

Ако пътувате с нискотарифен превозвач, като Wizzair или Ryanair, на бордната ви карта няма да е отбелязан ред и място, освен ако не сте си платили допълнително за такова. Това означава, че вие си избирате къде да се настаните.

Ако пътувате с редовен превозвач, като Bulgaria Air, на бордната ви карта трябва да пише кое е вашето място.

И така вече сте в самолета и сте спокойни, че всичко е минало добре. Чуйте инструкциите за безопасност и се отпуснете. Възможно е ушите ви да заглъхнат при набирането на височина и снижаването на самолета.

 

След кацане

След слизане от самолета отново има проверка на документите. Ако пътувате с регистриран багаж се отправете към лентите за багаж. Обикновено има монитори, на които е оказано, коя лента за кой полет е. Ако не видите куфара си веднага не бързайте да се притеснявате, че багажът ви се е изгубил. Търпеливо изчакайте и при нужда, потърсете помощ.

 

Съвети

Предварително проверете какви са изискванията за размера на багажа на компанията, с която ще летите.

Бъдете на летището поне 2 часа преди часа на полета ви.

Запознайте се с изискванията за безопасност на летището. Има ограничения за преноса на течности и някои продукти.

Потърсете информация за летището. Снимки, статии, всичко, което може да ви е от полза, за да го разучите.

Понякога телефоните не се свързват с мрежите на локалните оператори. Преди пътуване попитайте в офис на мобилния ви оператор, дали имате достъп до услугата роуминг.

 

Е как ви се струва? Не е страшно, нали?

Ще се радвам да получа отзиви.