Елегантен геометричен павилион изграден от дървени палета

3
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

от GreenTech.bg на 20/01/2013

Въпреки, че има много спорове дали дървените палета стават наистина за строителен материал, те все пак са в изобилие и при достатъчно въображение осигуряват голяма гъвкавост при прилагането им било то за мебели,  за временни бежански жилища или дори за градинарство. Използването на рециклирани дървени палета е специалитет на италианското дизайнерско студио Avatar Architettura. Именно то е трансформирало куп обикновени палета в забележителен дървен павилион с ромбоидни прозорци за Германския културен институт Вила Романа, който се намира във Флоренция, Италия.

Конструкцията е създадена като временно открито и многофункционално пространство за изкуства и пърформанси. Павилионът от рециклирани палета е изграден благодарение на „персонализирани“ метални свръзки, чрез които са закрепени едно към друго парчета от оригиналните палети. Те са подредени и сглобени така, че да образуват ромбоиди, напомнящи диамантената форма.

Павилионът е сглобен само за четири дена. За да предпази посетителите от дъжда и вятъра, той е покрит с огромно PVC покривало – единственото нещо, за което еколозите ще посочат с пръст и ще са прави, че не е най-хубавото нещо за околната среда. Но самият павилион може да бъде разглобен и транспортиран лесно, така че структурата може да бъде използвана многократно в идните години.

Публикувано в Рециклиране