Как да правим масаж в домашни условия?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Масажът не е сложна процедура. Можете сами да го прилагате върху ръцете, краката и раме­нете. Въпреки това резултатът е по-добър, ако правите масаж на друг човек (и обратно), след­вайки инструкциите:

 

Полезно, но не е задължително да разпола­гате с масажна кушетка, която се използва за професионален масаж. Пациентът може да лег­не върху дюшек или на пода, като мястото е предварително застлано с дунапренова подлож­ка или дебело одеяло и голяма хавлия. Когато масажирате раменете, пациентът трябва да е седнал на табуретка и да се опира отпред вър­ху облегалката на стол.

 

Опора: В зависимост от това коя част от тяло­то масажирате, може да се наложи да осигури­те допълнителна опора.

 

При масаж на гърба, когато пациентът лежи по корем, поставете под главата му възглав­ница, а под коленете – сгъната хавлия.
При масаж на прасците осигурете опора на глезените с възглавница.
Ако работите върху предната част на крака­та, поставете възглавница под коленете.
При масаж на гърба и раменете, когато па­циентът лежи по корем, поставете възглавни­ца под гърдите му.

 

Масажни масла и лосиони: Съществуват раз­лични видове масажни масла. Едно от най-добрите за обща употреба е маслото от сладък ба­дем, но може да използвате и неароматизиран крем, който не попива в тялото прекалено бър­зо. Ако пациентът е с много мазна кожа, опи­тайте талк или царевично нишесте вместо мас­ло, защото то омазнява кожата допълнително.

 

Топлина: Масажът действа най-ефикасно в спокойна обстановка, затова в стаята трябва да бъде топло и тихо. За да е по-топло и удобно на пациента, покривайте с кърпа частите от тялото му, които не масажирате в момента.

 

Сила на масажните движения: Какъвто и при­йом да прилагате, се придържайте към следното правило: при по-продължително движение то трябва да е по-леко, а колкото е по-кратко, тол­кова по-силен е натискът. По-бързите движения повишават тонуса, а по-бавните действат успо­коително. Степента на натиск, при която хората не чувстват дискомфорт, е различна, затова се водете от реакциите на масажирания. Същевре­менно не забравяйте и собственото си удобство. Приведената поза причинява неприятно усеща­не в гърба, затова застанете в удобна за работа позиция и по възможност не се напрягайте.

 

Специални предпазни мерки:

Не се подлагайте на масаж, ако имате висока температура.
Ако наскоро сте претърпели операция, не правете масаж на засегна­тия участък или близо до него.
При бременност можете да позволите само леки поглаждания, като избягвате долната част на гърба и корема. Консултирайте се с маса­жист, специалист в масажи за бременни.

Не се подлагайте на масаж, ако току-що сте се хранили или сте упо­требили алкохол през същия ден.
Не допускайте масажиране на контузени или възпалени места и се въздържайте от натиск зад колената и върху костите.

Ако сте в процес на лечение, първо се допитайте до лекаря си дали масажът е безопасен за вас.
Ако изпитвате болка от неизвестен произход, имате подуване или изобщо някакъв здравен проблем, се консултирайте с лекар преди масажа.

За да бъде качествен масажът е необходимо да се постигне дълбоко проникване, до центъра на болката и да се въздейства директно върху болезнения участък. Ако не сте сигурни, че може да постигнете този ефект с ръце, доверете се на СТОП ПЕЙН (STOP PAIN) – универсален уред за бързо премахване на болката, който въздейства чрез силата на 3 000 – 6 000електрически импулси в минута.