Лима – очарователна смесица между история и съвремие – тема за Перу – Idi.bg

25
Добави коментар
tao
tao

 

 

Лима е столицата на Перу и най-големият град в страната. Основан е през 1535 година от испанския конквистадор Франциско Пизаро. Днес Лима е любопитна смесица от модерен град (има си и луксозни квартали), няколко големи по-скромни квартала и цяло богатство от колониална архитектура в центъра на града. Градът е бил център на властта и управлението за 300 години и като такъв има чудесни църкви, метоси и манастири, които си заслужават посещението.

 

Най-подходящото време за една екскурзия до Перу е през пролетта или през есента. На предишния линк можете да видите добро предложение за пътешествие до Лима в този период, предложено от Булкард Травел. Лима е чудесно място, на което да опитате вкусната перуанска кухня, в която се използват доста разнообразни съставки от крайморските, планинските и амазонските райони на страната. Поради изобилието и качеството на морската храна, ресторантите, в които се предлага тя са най-добрите, а и обикновено не са особено скъпи. Тъй като градът е построен в долина, заобиколена от пустиня, климатът тук е субтропичен и се характеризира с почти нулеви валежи. Ако сте сред любителите на слънцето ще останете очаровани, а и край града има многобройни плажове.

Сред интересните забележителности на града е и площад Plaza Mayor. На него ще откриете катедралата Catedral de Lima ( създадена през XVI век ) и президентския дворец. Там се намират и катакомбите на Convento de San Francisco. Както и много други столици по света, Лима е дом на най-добрите музеи в страната, включително националните музеи по антропология, археология, история и други.

 

 

 

Catedral de Lima

 

 

Това е най-голямата религиозна сграда в Лима. Първия камък на катедралата е положил испанският конквистадор Франциско Пизаро, скоро след основаването на града. Интериорът има 15 параклиса, като в един от тях са положени останките на Пизаро. Катедралата е построена в типичен бароков стил с много украса и мраморна подова настилка. Два от най-красивите олтари са тези, посветени на St. Santo Toribio de Morgovejo и Vigren de la Evengelizacion. Храмът приютява и музея на религиозното изкуство, в който можете да видите произведения на изкуството, свещени артефакти, църковни одежди, реликви и мебелировка.

Cerro San Cristobal

 

 

Хълмът San Cristobal се намира в близост до Лима. Височината му е 400 метра, а от върха ще можете да се насладите на изключителната гледка към града. Ако времето е ясно и с повечко късмет, можете да видите корабите, акостирали на Callao Bay. Според легендите този хълм е кръстен на местен бунтовник. На върха има кръст, поставен там, за да пази града. Освен кръста там ще можете да разгледате и музея, в който се пазят исторически снимки и документи от минали времена. Най-доброто обаче си остава разкошната гледка, особено през пролетта и лятото. Най-подходящото време да се качите с цел да се порадвате на панорамата, която ще се открие пред очите Ви, е рано сутрин или късният следобед. За да стигнете до хълма можете да си хванете автобус от площад Plaza de Armas. Той обаче върви само по време на уикендите. Автобусът се качва до върха, остава там 20-30 минути и после се връща в Лима.

 

Huaca Pucllana

 

 

Huaca Pucllana е монумент от древната култура на Лима (200-700 год. пр. Хр.). Той представлява внушителна пирамидална конструкция, построена от глинени и ръчно изработени тухли. Пирамидата е издигната, за да служи като място на поклонение към Луната и океана. Вярва се, че е служила като церемониален и административен център, както и за провеждане на религиозни ритуали. Huaca Pucllana е в процес на изследване от 20 години насам и някои от археологическите находки могат да бъдат видени в малък музей наблизо. Можете да се включите в някоя от организираните обиколки на пирамидата, като в обиколките се включва и възможността да разгледате малък флора и фауна парк.

Националният антропологически, археологически и исторически музей (Museo Nacional de Antropología, Arqueología e Historia)

 

Това е най-старият и най-важен държавен музей в страната. В неговите зали и експозиции се пазят над 10 000 предмета (керамика, текстил, метални и каменни предмети, многобройни предмети от древната перуанска история, документация и снимки от колониалните и републиканските времена). Музеят е посветен на изследването, консервирането и разпространяването на перуанското културно наследство и знания. В него историята е много добре проследена хронологично, ясно и точно. Музеят се помещава в историческа сграда, тъй като в нея са живели испански вицекрал и двама перуански герои, борили се за независимостта на държавата. В някои от залите има виртуални експозиции, които са специално предвидени за деца, а през 2010 година отваря врати и зала, посветена на културата в амазонските региони. Музеят предлага организирани обиколки с екскурзовод на испански и английски език.

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1262 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност