Механикът от „Коста Конкордия“ стана „Мъж на годината 2012”

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Спасителят-механик от кораба „Коста Конкордия” Петър Петров спечели традиционната класация на Дарик радио „Мъж на годината 2012“.

Името на победителя в юбилейното пето издание на класацията бе обявено на церемония  в „Интер Експо Център”, която съвпадна и с 20-ия рожден ден на Дарик.

Наградата за титлата – уникална сабя, бе връчена от изпълнителния директор на първото частно национално радио на съпругата на Петър Петров – Илияна и синът му Емил, защото победителят в момента е в египетски води като главен механик на кораба „Коста Вояджър”. Допълнителна награда имаше и от генералния спонсор на конкурса „Метакса”.

Освен Петров за „Мъж на годината 2012” бяха номинирани и професионалният боксьор Кубрат Пулев, както и капитанът на националния ни отбор по футбол и Астън Вила Стилиян Петров.

Един месец продължи гласуването в официалния сайт на конкурса manoftheyear.bg. Петър Петров спечели допитването с 43,33% от общия вот. Заелият второ място Стилиян Петров пък събра 38,75% от гласовете, а  Кубрат Пулев остана на трето място със 17,92%.

За разлика от предните издания на реномираната надпревара, сега мъжете са били по-активни в допитването с 58,9 на сто от общо дадените гласове. По регионален признак най-много са гласували софиянци (31,8%). Следват ги съгражданите на Петър Петров от Попово (11,4%) и Варна (10,5%). В разпределението на вота по градове следват: Пловдив (5,1%), Русе (2,5%), Бургас (2,4%), Габрово (2,3%), Стара Загора (2,3%), Кюстендил (1,9%), Враца (1,7%) и други. Най-възрастният участник в гласуването е 81-годишен мъж от Ивайловград.

Петър Петров стана вторият спасител-герой след Стефан Стойчев, който оглави класацията за 2011 г. И двамата получиха своето признание от българите за делото и саможертвата си, с които спасиха не един човешки живот. Петър Петров участва лично в спасяването на над 500 души при потъването на 11-етажния круизен кораб „Коста Конкордия” край италианския остров Джилио на 13 януари 2012 година. С риск за живота си тогава той прави общо шест курса с една от спасителните лодки, отвеждайки пътниците в безопасност на брега. Роденият в Попово „Мъж на годината 2012” е сред последните трима моряци, които напускат кораба. Петър продължава да работи към същата фирма, като има зад гърба си 17 години като корабен механик. Женен е, има седемгодишен син Емил и дъщеря на година и два месеца- Йоана. За героизма си по-рано Петров беше отличен с почетен медал като един от 37-те лауреати на наградата за европейски гражданин на 2012 година от Европейския парламент.

Церемонията „Мъж на годината 2012” съвпадна и с 20-тия рожден ден на Дарик радио, като медията за първи път даде и специална награда „Момче на годината” на Марио Тихомиров. 15-годишният възпитаник на Дома за деца, лишени от родителски грижи „Надежда” в Белоградчик трогна цяла България като извади и спаси падналия в пропаст 8-годишен Мишо, също възпитаник на дома

Специалната награда „Легенда” за 2012 година бе връчена на Татяна Лолова дни преди да навърши 79 години.

Носителка на 17-тия в историята приз „Мис ТВ чар” стана Евгения Марчева от БНТ. Екип на Дарик й присъди приза заради чаровното й излъчване в сутрешния блок „Денят започва”. Самата Жени пък преди да стане част от БНТ, дълги години работи в Дарик радио.