Църквата Св. Четирдесет мъченици

12
Добави коментар
Maxy
Maxy

Църквата Св. Четирдесет мъченици

Храмов празник 9 март (22 март стар стил) –

денят на Светите четиридесет Севастийски мъченици.

 

Според някои мнения църквата е съществувала още от 9 век под името „Рождество Богородично“ и е обновена, изписана и преименувана на „Свети 40 мъченици“ по решение на цар Иван Асен II в чест на голямата му победа при Клокотница на 9 март 1230 година (денят на Свети 40 севастийски мъченици) над епирския деспот Теодор Комнин. През XIII-XIV век това е една от най-хубавите и най-богати църкви на манастира „Великата лавра“.

На 18 май 1888 г. в тази църква се състои сватбата на министър-председателя на България Стефан Стамболов с Поликсени Костаки Станчова от Свищов. След като годежът е направен в Свищов, гостите пристигат с 40 файтона в търновската светиня, където е извършен сватбеният ритуал.

На 22 септември 1908 г. в същата църква княз Фердинанд I обявява Независимостта на България.

В църквата „Свети Четиридесет мъченици“ се намират едни от най-значителните старобългарски писмени паметници – Омуртаговата, Асеновата и Граничната колона от крепостта Родосто от времето на хан Крум.

В нея са погребани царете Калоян, Иван Асен II, Михаил Шишман, цариците Анна Мария и Ирина, Свети Сава Сръбски, както и много други членове на царското семейство и българската аристокрация. Тленните останки на Калоян са тържествено препогребани в църквата на 19 април 2007 година, 800 години след неговата смърт.