7 интересни географски факта за Индия – тема за Индия – Idi.bg

26
Добави коментар
tao
tao

 

Присъединете се към нас в краткото пътешествие, което сме ви подготвили из георгафските факти, свързани с тази очарователна загадка – Индия. Нека заедно открием някои от чудесата, които учудват и впечатляват пътешествениците от векове насам. Това е земя с огромни градове, просторни равнини, красиви брегове, големи реки, мангрови гори и величави планини.

Ако възнамерявате лично да посетите тази екзотична страна вижте повече подробности за екскурзия в Индия от Крис Еър. Ето и кои са основните географски факти, които трябва да знаем за Индия:

 

Най-високата планина

 

 

 

 

 

Първият от нашите географски факти ни отвежда към третата по височина планина в света. Връх Кангчендзьонга се издига на главозамайващите 8 586 метра, а в превод името му означава „Петте съкровищници на великия сняг“. Името идва от петте върха, от които е съставена планината. Тя е добре позната сред пътешествениците заради разкошните гледки, които се откриват от върховете й, и особено край планинската станция Darjeliing близо до границата между Индия и Непал. Според една непалска легенда на връх Кангчендзьонга живее богиня, която не позволява на жени да изкачват върха. Единствената жена, която все пак изкачила върха е британката Джинет Харисън. Половин година по-късно тя загива при опит да изкачи Дхаулагири.

 

 

Най-дългата река

 

 

 

 

Това е Ганг, която за следовниците на хиндуистката религия е свещена и водите й могат да измият греховете на човек. Реката тече по продължение на 2 510 км на територията на Индия – от западните Хималаи до Утаракханд. Свещените градове Варанаси, Хардивар и Алахабад са трите места, на които хидуистите се стичат, за да постигнат спасение. Научните изследвания на водата в река Ганг показват, че в нея кислородът се задържа изключително добре, на което вероятно се дължат лековитите й качества.

 

 

Най-големият водопад

 

 

 

 

Читракот е водопад, който представлява наистина зрелищна гледка. Той се намира на 28 км от град Джагдаплур (Jagdaplur) и е във формата на конска подкова. Водите му се спускат на около 30 метра, а широчината му е над 304 метра ( по време на дъждовния период между юли и октомври). Това място определено си заслужава посещенито в който и да е сезон!

 

 

Най-големият глетчер

 

 

 

 

Някои вероятно биха останали изумени, че географските факти за Индия включват и глетчер! Но Сиачен (Siachen) всъщност е вторият по дължина глетчер в не полярните зони на света. Той е познат като „мястото на дивите рози“ и се намира в източната част на планинската верига Каракорум, Хималаите. Глетчерът е записан в историята и като най-високото място, на което се е водила битка. Онези от вас, които искат да посетят Сиачен трябва да побързат защото за последните 20 години площта му е намаляла с 35% (поради глобалното затопляне и военна дейност) и не се знае докога още ще съществува.

 

 

Най-студеното място

 

 

 

 

 

Най-студеното място в Индия е Драс (Drass), западно от провинция Ладакх. През лятото от тук се влиза към долината Суру (Suru Valley), но зимно време температурите падат до -45 градуса и мястото става изключително негостоприемно. Поради голямата надморска височина (3230 м) всеки непредпазлив пътник, останал прекалено дълго изложен на подобни температури сериозно рискува да изгуби живота си. Драс всъщност се слави и с това, че е второто най-студено място на света, на което живеят хора – Сибир го изпреварва само с малко!

 

 

Най-влажното място

 

 

 

 

Определено това е Чeрапунджи (Cherrapunji), като мястото държи и рекорда за най-влажна зона на света! Тук падат внушителните 1200см валежи всяка година, но Черапунджи се „бори“ за приза „най-влажно място“ с близко разположеното село Mawsynram. Учените проучват въпроса, но изследванията са особено затруднени, тъй като в района няма нито една метеорологична станция.

 

 

 

Най-дългият плаж

 

 

 

 

 

Най-дългият плаж в Индия и вторият по дължина плаж в света е Марина Бийч. Това е създаден от природата градски плаж с дължина 13 км! Плажът е пясъчен с отделни каменни зони, като по по-голямата част от протежението си, широчината му е около 300 метра. Марина Бийч привлича хиляди туристи всяка година, като в най-натоварените периоди (летните уикенди) тук се изсипват 50 000 човека! За жалост поради изключително силните подводни течения къпането и плуването във водата са строго забранени. Все пак можете да се порадвате на водата, но само на плитко.

 

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1728 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност