News Book: Новият хит: Англичани стават българи

2
Добави коментар
bathroom
bathroom

blitz

Все по често англичаните, които пристигат на почивка у нас, изявяват желание да се слеят с традициите ни, дори да станат българи. Това е особено забележимо в планинския курорт Банско, където островитяните не се задоволяват само с легло, бар, посещение на забележителности и транспорт до пистите. Повечето чужденци, особено английските туристи, искат шоу почти всяка вечер от престоя си в курортния град.Затова се организират различни тематични сбирки. Разбира се, по време на тях най-важни са хапването, пийването, танцуването и музиката. Интересното е, че поданиците на кралицата искат да се влеят в нашите традиции и обичаи и все по-често в кухнята може да видите запотени англичани, които въртят някои от банските специалитети – капама, чомлек, боб в гърне.

Най-добрите кулинари на практика приготвят вечерята за своите сънародници, като си заплащат за удоволствието да сложат кулинарната шапка и да грабнат черпака. В някои хотели наемат от време на време професионални хореографи, които пък учат туристите на нашенски кръшни народни хора, пише „Стандарт“.

Практика е в част от комплексите да идват на „турне“ за една вечер изтъкнати музиканти. „Става въпрос за изпълнители, които свирят българска народна музика, това искат да чуят чужденците. Някои вземат гайдата и получават уроци как да я надуят. Аз пък ги уча как да бият тъпана, тарамбуката и дайрето“, твърди благоевградският барабанист Ивайло Романов, който през зимния сезон почти всяка вечер е ангажиран в някой хотел в курорта Банско.

Другата глезотия за чуждите туристи е един ден на минерален плаж. За целта се пътува до близките селища Добринище, Баня и Огняново, където има куп минерални извори. „Тази терапия е много полезна за тези наши гости, които имат някакви оплаквания. Защото облекчава болките минералната вода. Така туристите съчетават ваканцията и отдиха с лечение“, споделят хотелиери. Близо година се предлага и гостуване в типична банска къща в курорта Банско. Целта е нашенци и чужденци да се запознаят с бита и подредбата в банските домове. Някои от къщите са на повече от два века. Разбира се, гостите ще могат да опитат от вкусните бански специалитети и ястия, които ще им приготвят любезните домакини.

Интересът към новата услуга е много голям, особено сред чуждите гости на курорта. Банскалии също са доволни, защото туристите си плащат за удоволствието да хапнат, да пийнат и да се веселят в техните жилища. Стопаните посрещат с усмивка чужденците, канят ги на масата. Черпят дошлите с различни местни специалитети. Не липсват и напитките – домашни вино и ракийка, които бързо сгряват гостите в студените зимни дни и вечери.

Разказват на гостите как се приготвя трапезата в Банско и каква е историята на най-вкусните бански манджи. Накрая изнасят открит урок по приготвяне на банска шупла – баница. „Смятам, че инициативата е много добра. Защото по този начин туристите в Банско ще могат да усетят духа на нашия град, да научат повече за нашите традиции“, казва Кети Аврамова, която вече е посрещала гости в жилището си. „Идеята ни намира все повече последователи, тъй като по този начин разкриваме нови и интересни неща за Банско на нашите клиенти“, твърдят хотелиери.