Пазете! Дубликат на картона за технически преглед на колата не се дава

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Нямаме право на дубликат на картон за преминат задължителен технически преглед на автомобила, ако документът бъде откраднат или загубен.Стикерът от прегледа върху предното стъкло не може да ви спаси от глоба. Така освен втори преглед, шофьорите, изпаднали в тази ситуация, плащат и втори път за услугата.През октомври Валентин Илиев минава задължителния технически преглед на колата си. Дни по-късно тя е разбита и обрана. Сред откраднатите вещи е и картона за прегледа. „Оказа се обаче, че прегледът трябва да си го направя наново и да платя наново. Аз не можех да повярвам. Обясниха ми, че такава им е системата, няма вариант да ми извадят копие от прегледа. Копие от Гражданската отговорност може, но от прегледа не може”, разказва мъжът пред bTV.

Така, въпреки стикера на предното стъкло, данните в пункта и въведеното видео наблюдение на прегледите, Валентин плаща още един преглед.

От ДАИ потвърждават, че дубликат на документа не се прави. Едно от обясненията – компютърната система издава документ, само ако за нея е вързан автомобил. Така че, за да се издаде този документ, трябва да се мине повторно цялата прроцедура.
Ако КАТ спрат шофьор без картонче за технически преглед, глобата е 50 лева, въпреки че има стикер на предното стъкло./БЛИЦ