Липосукция – Премахване на целулит и натрупаната мастна тъкан от пластичния хирург д-р Ангел Енчев

17
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Липосукция (липоскулптура или липопластика) е една от най-желаните интервенции в пластичната хирургия както от жени, така и от мъже. Липосукция е хирургична техника за премахване локално, на определени места, на количествата натрупана мастна тъкан, чрез сонда (наконечник) и отрицателно налягане. Интервенцията се прилага успешно в последните години на все по-голям брой пациенти и дава перфектни резултати при оформянето и коригирането на корем, ханш, талия, седалищни части, бедра, колена, прасци и глезени.

След липосукция, силна болка, която да принуди пациента да приеме обезболяващи през първите дни, се наблюдава много рядко, а синините избледняват след 7-мия ден и изчезват напълно към 20-25 ден.

Увеличеното телесно тегло обикновено се дължи на задръжането на течности и на натрупването на мазнина в мастните клетки на тялото, чийто брой е постоянен през цялата продължителност на човешкия живот. Чрез липосукция успяваме да намалим броя на мастните клетки в оперираната област. В тази област не позволяваме повече натрупване на мазнина след извършване на липосукция и следователно резултатът е постоянен. Отворите на навлизане на устието на сондата при липосукцията са малки, до 0.8 см., и съответно за кратък период от време изчезват. Всяка една част на тялото може да се подложи на липосукция, но обикновено седалището, бедрата, коленете, глезените, прасците и коремът са най- уязвимите места, където се натрупва повече мастна тъкан.

Липосукцията не е оперативна техника за отслабване. Задачата на липосукцията е да подобри силуета на тялото, а не да намали теглото му. Отстраняването на натрупаната мастна тъкан, особено в областта на бедрата, е естествено е да причини известно отпускане на кожата в тази част, особено когато пациентът подложил се на липосукция е на по- голяма възраст. Колкото повече мастна тъкан се отстранява, толкова по-голямо е и отпускането на кожата. Обратно – колкото е по-еластична кожата на пациента, толкова по-слабо се проявява отпускане на кожата.

При по-младите пациенти кожата е по-еластична и съответно се отпуска много малко. От тук се прави изводът, че най-удачният пациент за липосукция е млад индивид с натрупана мастна тъкан само на определени участъци, докато при пациент в по-напреднала възраст, с общо натрупани мазнини по цялото тяло, липосукцията не е най- доброто решение. Големият проблем с целулита, който притеснява голям брой от жените, за съжаление също не може да се реши с метода на липосукция, а обратно, възможно е даже да се задълбочи след направена такава.

Пациентът, който възнамерява да се подложи на липосукция, трябва да постъпи в клиниката гладен и да не е пил вода през изтеклите шест часа преди това. Операцията е лесна, с продължителност от половин до един час. Пациентът трябва да облече при приключването на интервенцията един специален корсет. Клиничните изследвания могат да се направят в същия ден или предварително (кръвна картина, захар, урина – урея, Na+, K+, ЕКГ, рентгенография на гръден кош). Пациентът напуска болницата 24 часа по-късно. Когато при липосукция се отстрани голямо количество мастна тъкан, е възможно лекарят да задържи пациента в болницата за 48 часа, поради необходимостта да се компенсира загубата с вливането на съответните течности венозно. На 4-ия ден след лиосукцията пациентът сам сваля корсета , за да си направи душ. Подсушава се, слага отново корсета и посещава лекаря си за първата контрола. На 7-ия ден се свалят конците. Еластичният корсет се носи през целия първи месец и се сваля само при къпане.

Непосредствено след липосукция пациентът има синини в оперираната област и усещане на парене. Силна болка, която да принуди пациента, да приеме обезболяващи през първите дни, се наблюдава много рядко. Сининните, след 7-мия ден от липосукция започват да избледняват, докато напълно изчезнат до 20-25 ден. Гимнастика може да се започне на 10-ия ден.

Най-добре е лекарят да предложи програма за специализиран масаж, който да започне да се провежда 20 дни след операцията. Програмата продължава 6 седмици, с две посещения на седмица. Извършва се с помоща на специални уреди и явно спомага значително при премахването на целулита.