10-те най-полезни храни (първа част)

11
Добави коментар
Sportuvaibg
Sportuvaibg

Прочитания: 897

26.01.2013 18:01
по статията работи: Александра Цанкова

В днешно време обръщаме все по-малко внимание на качеството на храната и се съсредоточаваме главно върху цената й. За съжаление именно евтините продукти в повечето случаи се вредни за организма. Все повече хора предпочитат да похапват във веригите за бързо хранене, което макар да не дава голямо отражение на джоба им, със сигурност действа негативно на здравето им.

Истината е, че не е задължително да харчите цяло състояние за полезна храна. Ще ви покажем няколко евтини и полезни продукти, с помощта на които ще си осигурите богато меню и добро здраве. Така че оставете полуфабрикатите и се насочете към щандовете, където се намират следните храни:

Кафяв ориз. За разлика от белия ориз, той е пълнозърнест с богата хранителна си стойност. Кафявият ориз съдържа повече фибри, минерали и цинк.

 

Боб. На първо място тази храна е полезна за сърцето. Освен това притежава редица полезни за организма вещества: фибри, протеини, ниско съдържание на мазнини. Бобът има свойството  да отделя енергия в кръвта дълго време след похапването му. Това придава усещане за ситост.

 

 

Яйца. Те се завръщат в пълен блясък, след като им се носеше лоша слава в продължение на години. Противно на повечето схващания, яйцата не са холестеролни бомби. В действителност те са богати на протеин и са необходими за изграждане и обновяване на клетките в човешкия организъм.

 

Сладки картофи. С ниското си съдържание на калории и високото такова на фибри, калий, витамин А и С, сладките картофи трябва задължително да присъстват в здравословното ви меню.

 

 

Риба тон. Полезна е за сърцето и мозъка, а същевременно съдържа безброй минерали и витамини. Рибата тон е богата на омега-3 мастни киселини, които понижават холестерола, регулират кръвното налягане и намаляват риска от инсулт и сърдечно-съдови заболявания.

 

 

 

Дали за още храни, още съвети, или просто за здраве, цъкнете и тук: www.facebook.com/Sportuvai.bg