Най-странните референдуми

1
Добави коментар
kalojan
kalojan

Днес българите за първи път имат възможност да гласуват на референдум. И ако темата е сериозна и засяга бъдещето на енергетиката ни, то в други страни по света на референдуми се решават далеч не толкова важни въпроси. Като например:

Сан Франциско, САЩ, 1947 г. В онези години трамваите в САЩ масово се заменят с автобуси. Жителите на Сан Франциско обаче решават на референдум да запазят травмаите. Така днес кабелният трамвай е един от видовете обществен транспорт, запазен единствено в Сан Франциско, и една от забележителностите на града.

Вашингтон, САЩ, 2012 г. Притежанието на марихуана от миналата година е легално в американския щат Вашингтон. Решението беше взето на референдум, на който жителите решиха, че всеки на 21 или повече години ще може да пренася до 28.4 грама канабис в себе си. Пушенето на обществени места обаче си остава нелегално. В Колорадо притежанието на определено количество марихуана също е легализирано.

Вашингтон/Мейн/Мериленд, САЩ, 2012 г. В на 2012 г. три американски щата направиха браковете между хора от един пол легални с помощта на референдум. За да отбележат падането на забраната, над 140 младоженци се венчаха в един ден в Сиатъл.

И понеже Швейцария е известна като страната на референдумите, следващите примери са от там:

Неделя без автомобили, 2003 г. Идеята е по една неделя във всеки сезон да не се използват автомобили за пробен период от 4 години. Забраната щеше да важи от 4 сутринта до полунощ, ако беше приета.

Срещу минаретата, 2009 г. Въпреки че в Швейцария живеят 400 хил. мюсюлмани, забраната да се строят минарета беше приета.

Забрана на строежа на вили, 2012 г. 50л63% от участниците в референдума одобриха ограничения за този тип строителство. Така ваканционните къщи в населените места не могат да бъдат повече от 20% от сградния фонд.  В Швейцария има около 500 хиляди ваканционни къщи, което е около 12% от всички сгради.

Profit.bg