Градините на любовта в замъкът Виландри

74
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Той е последният от големите ренесансови замъци в долината на река Лоара, завършен през 1536 година. Построен е от Жан ле Бретон, един от финансовите министри на Франсоа I, във френски класически стил и е образец на елегантност не само за времето си, но и в наши дни.

Прекарал известно време в Италия като посланик, Ле Бретон посвещава цялото си свободно време на изучаване на италианското ренесансово градинско изкуство. При построяването на Виландри аристократът събаря стар замък от 12 век, от който запазва само кулата. Тя и днес е туристическа атракция и служи за място, от което могат да се обхванат с поглед градините на имението.

А те са невероятни, наричани още „Градините на любовта“. Разделени са на няколко нива, като всяка съдържа различни по-малки градини: Градината на музиката, Водната градина и Орнаментната градина.

Особено интересна на посетителите на района е Орнаментната градина, която има различни зелени кътове. Тя е дело на севилския артист Лозано, който е работил заедно с архитекта по озеленяване Хавиер де Уинтусен. Най-близо до замъка е първият салон, който се състои от четири легла в андалуски стил, които са съставени от различни геометрични, растителни форми.

Силната любов: представена е от малки сърца в ъглите на площада. В центъра на площта има растения във формата на маски, носени по аристократичните балове преди векове, които са позволявали на притежателите си да говорят без задръжки, както на сериозни теми, така и на по-клюкарски.

Страстната любов: тя е представена отново от сърца, само че този път разбити. Техните парчета са вплетени в лабиринт, които напомня вихрушка от страст.

Непостоянната любов: четирите ветрила в края символизират непостоянството на чувствата. Между тях има рога, които пък презентират предадената любов, а в центъра има сладки ноти и любовни писма, които са си разменят влюбените.

Трагичната любов: архитектите и дизайнерите са решили да я пресъздадат с помощта на ками и остриета, използвани в дуели, причинени от любов и съперничество. През лятото цветята са червени и символизират кръвта, пролята в тези смъртоносни схватки.