Полезни съвети за вкусно барбекю

1
Добави коментар
Lellie
Lellie

Маринатата подобрява вкуса на всичко, което се приготвя на барбекю. За приготвянето й се използват главно зехтин или орехово олио, тъй като те изгарят само при много високи температури. Слънчогледовото и царевичното олио изгарят много бързо и могат да придадат горчив вкус на печивото. Към зехтина се добавят подправки по желание – розмарин, босилек, риган, мащерка, листа мента, черен или розов пипер на зърна, горчица, мед.
Най-добра жар от дърва се получава, когато огънят е горял поне час-два. Подбират се сухи дърва от по-едри и широколистни видове. Въпреки, че ухаят по-приятно при горене, иглолистните не правят трайни въглени, а и пушекът от смолата има неприятен ефект върху храната.
Печенето може да започне двайсет минути след разпалването на жарта. Въглищата са готови, когато 80% от тях се разпаднат на прах и пепел. Твърде силната жар запича месото отвън, а отвътре то остава сурово.
Винаги дръжте до скарата съд със студена вода. С нея ще можете да гасите възпламеняващите се въглени, да охладите ръката си, ако се опарите, или да загасите евентуално разпалване извън огнището.
Не използвайте замразено месо. Не е добре да поставите месото върху грила веднага след изваждането му от хладилника. Препоръчително е месото, което ще се приготвя, да бъде със стайна температура.
Месото не се соли преди печене и е добре да бъде предварително мариновано. Ако подправките не съдържат сол, добре е да се добавят към месото няколко часа преди печене или да се остави месото да се кисне в марината цяла нощ.
Дори и месото да е престояло в мокра марината, то трябва да се сложи на барбекюто подсушено. В противен случай ще се стича върху въглищата, ще гори и придава неприятен дъх на дима.
Ако приготвяте шишчета е най-добре дървените клечки да се натопят за около половин час във вода. Така няма опасност да се подпалят, а и месото ще се отделя по-лесно.
Месото става най-ароматно, когато се запали огън от бук или дъб и се добавят молко клонки акация.
Месото не се боде с вилица, а се обръща със специални прибори или щипки за барбекю.
След като е махнато от барбекюто, месото продължава да се готви, тъй като температурата е висока. Това обикновено трае 5-7 минути. Затова не разрязвайте месото веднага, а го оставете известно време.
Добре е месото, рибата или зеленчуците да се обръщат възможно най-рядко – дори при възможност, само по веднъж.

За зеленчуците

Всички зеленчуци трябва да са измити и подсушени добре, преди да се поставят на барбекюто.
По-големите се пекат направо на решетката, а по-дребните се увиват в алуминиево фолио.
Поради по-високото си съдържание на вода, зеленчуците загарят по-лесно от месото, затова използвайте ниска степен или ако барбекюто е на няколко етажа, не ги поставяйте най-отдолу.
От зеленчуците подходящи са чушките, лукът, тиквичките, доматите, патладжаните, гъбите, карфиолът, пресните моркови, аспержите и царевицата. Добре е зеленчуците да се нарежат на приблизително еднакви парчета и предварително да се намажат със зехтил или марината, за да не залепват и за получаване на по-добър аромат. Шишовете се поставят на намаслената скара и се пекат кратко, докато се получат ивици по тях. Могат да се добавят също кубчета хляб, сирене или кашкавал.
Някои видове зеленчуци като чушките например стават по-вкусни, ако преди печенето се бланшират за кратко.

За плодовете

Барбекюто успешно се използва и при приготвянето на десерти. Прекрасни стават бананите, прасковите и мангото, които се консумират с мед. В алуминиево фолио могат да се приготвят ягоди, малини, парченца диня, грозде без семки или кайсии.
Поставяйте плодовете в краищата на барбекюто на по-ниска температура. По желание сервирайте с кокос и маскарпоне.
Оригинална гарнитура или десерт са запечените кръгчета от ананас, ябълки, тиква, пъпеш, дюли. По желание могат да бъдат поднесени с пудра захар или сметана.

Независимо какво ще сложите на барбекюто – месо, риба или морски деликатеси, сирене, зеленчуци или плодове, и какъв вид ще е то – на въглища, електическо или газово, най-важни за отличния резултат си остават хубавото верме, доброто настроение и приятната компания!