18 участника в търга за екологичен консултант на лот 3 от магистрала „Струма“

1
Добави коментар
kalojan
kalojan

Осемнайсет форми и обединения са посали оферти в откритата процедура за предоставяне на услуги като екологичен консултант

Осемнайсет форми и обединения са посали оферти в откритата процедура за предоставяне на услуги като екологичен консултант във връзка с изграждането на лот 3 от магистрала „Струма“, който обхваща участъка Благоевград – Сандански.

Екологичният консултант трябва да направи анализ на изготвените проектни решения и чертежи и консултиране по аспектите на опазване на околната среда; да изготви доклади или мерки по отношение на аспектите, свързани с опазването на околната среда и да изработи обновена и допълнена оценка за съвместимост на проекта за определяне на степента на влияние върху обектите от Натура 2000.

Прогнозната стойност на поръчката е 100 000 лв. без ДДС.

Очакаквайте имената на участниците в процедурата.

Трасето на магистрала „Струма“ е дълго около 150 км, разположено е в югозападна България между пътен възел „Даскалово“ (до гр. Перник) и границата между България и Гърция при село Кулата. Автомагистралата преминава успоредно на р. Струма, включително и през природни забележителности като Кресненското дефиле. Именно в Кресненското дефиле е и най-трудната за изпълнение част – лот 3. Магистралата е част от паневропейски транспортен коридор ІV, както и част от TEN-T мрежата.

Проектът е част от оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. Лотове 1, 2 и 4, както и подготовката на лот 3, ще бъдат финансирани през този програмен период. Изпълнението на Лот 3 е предвидено за програмен период 2014 – 2020 г.

За лот 3 се предвижда изграждане на нова автомагистрала с габарит А29 с две платна с приблизителна дължина от 64 км, разделена на три подучастъка:  – лот 3.1 от Благоевград до Крупник, с дължина от 21 км, от км 359 до км 381, със съответните кръстовища, земни работи и съоръжения, включително тунел с дължина около 2,6 км, близо до с. Железница.   – лот 3.2 – между Крупник и Кресна. Този участък с приблизителна дължина 20 км, от км 381 до км 401, преминава през планински терен. Основната част от участъка е тунел (или два тунела) в Кресненското дефиле, с обща дължина около 15 км.   – лот 3.3 е с дължина 23 км от Кресна до Сандански.

Предложеното трасе на лот 3 засяга много зони, част от Натура 2000 и изисква сложни методи на строителство. Тъй като ще са налични сериозни въздействия върху околната среда при строежа и използването на магистралата, трябва да бъдат направени допълнителни изследвания, за да се изготвят проектите и съответните мерки. Процесът за изработване на варианти за тунелите до голяма степен ще се ръководи от екологични съображения и ограничения. Сложността на проекта от екологична гледна точка налага привличането на опитен екологичен консултант, който да работи в тясна връзка с останалите лица, участващи в изготвянето на предварителния проект.

Gradat.bg