Най-високите сгради в света

1
Добави коментар
kalojan
kalojan

Подбрали сме едни от най-забележителните и внушителни мегаструктури на съвременния свят.

Още от древни времена огромните паметници и масивните постройки са били символ на величие и просперитет. Царе и управници са използвали многочислена работна сила за изграждането на големи гробници с основната цел те да останат във вечността. Пирамидите в Гиза са един от най-добрите примери за древни и величествени здания.

С течение на времето, сценарият се променя и хората започват да инвестират усилията си в изграждането предимно на високи сгради. Водещите страни в света все още са на мнение, че високите сгради символизират величие. Освен демонстрацията на величие, налице са и редица икономически мотиви, които са в основата на изграждането наняколкостотин метровите сгради. Китайци, араби и американци са водещите нации в това отношение и конкуренцията между тях е видима от класацията, която ще ви представим. Следва списък на топ 10 на най-високите сгради на света към 2012 година.

10. International Commerce Centre (Hong Kong)

Този център се намира в Хонг Конг и е  едно от  панорамните чудеса на света. Височината на сградата е 484 метра. Строителният процес на структурата е завършен през  2010 г. Сградата има 118 добре проектирани етажа.

9. Shanghai World Financial Centre (China)

Това е най-високата сграда в Народна Република Китай. Височината и е 492 метра (1614 фута). Сградата има 101 етажа, а строителството и е завършено през 2008 година. Символ е на китайската гордост. Китай е единствената страна в света с 4 от най-високите сгради на планената.

8. Taipei 101 (Taiwan)

Тази сграда се намира в Тайван, в столицата Тайпе. Изграждането и е завършено през 2004 година, след дълги години на упорита работа, извършена от инженери от цял свят. Височината на сградата е 508 метра, на които са разположени 101 добре проектирани  етажа. Тази кула е проектирана  да бъде най-високата сграда в света, когато е открита през 2004 г., но през 2010 г. е изпреварена от друга.

7. Willis Tower (USA)

Тази кула се намира в Съединените американски щати, в град Чикаго. Сградата има 108 етажа и е с височина от 443 метра. Тя е построена през 1973 година и оттогава стой непоклатима и достолепна.

6.  Ostankino Tower (Russia)

Тази кула е построена през  1967 г. и за момента е шестата най-висока  структура в света. Височината на кулата е 540,1 метра (1772 фута). Използва се за излъчване на телевизионни честоти и като обсерватория. Намира се в Москва, столицата на Русия. Построена е, за да бъде най-високата структура и е останала лидер за периода 1967-1975.

5. CN Tower (Canada)

Кулата се намира в Торонто, Канада. Височината и е около 553 метра (1815 фута). Използва се като кула за честотно разпръскване и обсерватория, като в нея се помещава и ресторант. И тази кула е проектирна с идеята да оглавява първенството за най-висока структура в света, когато е била строена през 1976 година.

4. Canton Tower (China)

Поредният представител на високите кули се намира в Китай ,град Гуанджоу. Височината на тази кула е около 600 метра (1968 фута). В момента тя е на 4-то място в света. Ппроцесът на строителството на тази кула е приключил през 2010 година.

3. Tower of Abraj Al Bait (Saudi Arabia)

Височина на този небостъргач, намиращ в град Мека, Саудитска арабския, е 601 метра (2080 фута). Кулата има няколко функционални предназначения- тя е часовникова кула, обсерватория, шопинг мол. Освен това в сградата се помещава и хотел, който се счита за най-високият хотел в света.

2. Tokyo Sky Tree

Tokyo Sky Tree , чиито буквален превод е „Въздушното дърво на Токио“ е втората по височина структура в света. Тя функционира като център за разпръскване на радио и телевизионни честоти, като в нея се помещава и ресторант. Използва се и за обсерватория. През 2010 г. е обявена за най-високата сграда на земята. Височината на Tokyo Sky Tree е около 634 метра.

1. Burj Khalifa (Dubai)

Сградата, която гордо държи първото място от повече от 2 години, е Бурж Халифа. Тя се намира в Дубай, ОАЕ. Височината на сградата е 828 метра (2717 фута). Тази сграда има 163 луксозни етажа и функционира основно като хотел. Строителството на мега конструкцията е завършено през 2010 година, като с това тя детронира Тайпе 101, като най-високата сграда на света.