Снимки с компактен фотоапарат

1
Добави коментар
man_utd_
man_utd_

Тук често споменавам неща, неприложими за един компактен фотоапарат (на галено „сапунерка“). Те наистина предлагат доста по-ограничени възможности, но при добър фотограф и те могат да свършат работа. Ще публикувам някои от първите си снимки с такъв апарат. Ако ви се струват добри, представете си какво може да направи някой талантлив човек 🙂

Според мен в началото е добра идея да се започне с този клас апарати. Тогава човек ще може да се концентрира върху композицията, тъй като реално почти нищо друго не зависи от него. От полза все пак може да се окаже баланса на бялото. На горната снимка той е с корекция -1. Между другото снимките в тази статия са без корекция, освен Unsharp mask на 2 от тях.

Важно е да не забравяте, че тук шумът може да е много сериозен проблем. Затова и нямам нито една снимка при слаба светлина със сапунерка.

От горната снимка може да си направите извода, че фокусът също е потенциален проблем. Освен това колкото повече приближавате с оптическият зуум, толкова по меки стават изображенията. Моята сапунерка беше с 4х оптично приближение. Ако и вие разполагате с толкова не ви съветвам да пробвате репродукция на долната снимка, ако не сте сигурни какво правите.

Освен всичко казано дотук, трябва да внимавате много и за пре- или недоекспонация. Следващата снимка е снимата по изгрев. Честно казано за нея имах доста късмет да е облачно. Иначе най-вероятно небето щеше да е страшно преекспонирано.

И в края на статията ще споделя и любимата си снимка, отново снимана със сапунерка. 🙂

Like this:

Like Зареждане…

Related

Categories: Снимки, Съвети | Tags: Фотография, идеи, компактен, сапунерка, снимки, съвети, photography | Permalink.