Как да подготвим детето си за първия преглед при зъболекар?

16
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Много е важно детето да започне да посещава зъболекар колкото е възможно по-рано. Според Американската дентална асоциация първото посещение трябва да се осъществи още преди първата година на детето, тъй като това му помага да започне изграждането на своя комфорт и спокойствие при посещението в стоматологичния кабинет. Освен това, при първоначалния преглед ще установите дали вашият зъболекар е подходящ за детето ви.

Също така, колкото стават по-големи децата, толкова повече започват да бъркат посещението при зъболекар с това при педиатър. Неприятното е, че в тяхното съзнание седят болезнени спомени от имунизации, вследствие на което започват да изпитва страх и съмнение, че при стоматолога ще ги боли. Препоръчително е дори да се избягват фрази като „Отиваме на лекар”. Добре е да се опитате да избегнете възможността първата среща на детето ви със зъболекар да бъде по спешност, защото при необходимост от упойка или обработка с машинка на някой зъб, то той или тя вероятно ще порастнат с неприязън към посещенията при зъболекар.

Дори и вашето дете да е много малко, обяснете му какво да очаква на първото посещение: така срещата може да се превърне в забавно преживяване с возене на зъболекарския стол, вероятно бързо преброяване на наличните зъби и демонстрация на правилно използване на четката за зъби. Заедно да разгледате някоя книжка или видеоклипове за това какво представляват стоматологичните посещения, също ще помогне на детето да се чувства комфортно при първата среща със зъболекар. При възможност вземете го с вас, при посещение за професионално почистване, но не и когато се налага да се лекуват кариеси.

В идеалния случай, първото посещение на детето е за предотвратяване на проблеми със зъбите. Зъболекарят ще ви даде специфични за възрастта четка и съвети за правилно използване на средствата за устна хигиена. По този начин ще се ограничи възможността за развитие на „кариес на ранното детство”, който засяга предните зъбчета.

 

 

Снимки: 807MDSC, makelessnoise / Foter.com