159 години от рождението на Стефан Стамболов

2
Добави коментар
sever.bg
sever.bg

Днес се навършват 159 години от рождението на видния български политик, революционер, поет и журналист Стефан Николов Стамболов. Той е роден на 31 януари 1854 г. във Велико Търново и заради това тук особено много се почита неговата личност.

Стефан Стамболов е голямо име в българската история. Той се свързва с почти всяко важно събитие от периода на Освобожението, та чак до новата българска история. Либералът участва в Съединението на Княжество България с Източна Румелия, включва се дейно в преврата от 1886 година, застава начело на самостоятелна политическа формация, наречена Народнолиберална партия и е  неин несменяем ръководител до края на дните си. Затова тя е известна още като „стамболова” или „стамболовистка”.

Издига се до министър-председател на родината ни. По-важното в случая не е, че Стамболов става премиер. Той се превръща в третия най-дълго заемал този пост, след Станко Тодоров и Тодор Живков.

Освен изключително ловък и хитър политик и оратор, Стамболов е и талантлив поет.  Днес можем да усетим духа на времето, неговите лични вълнения, размисли и страсти, увековечени в стихове и публицистика. Писани в Гюргево, Букурещ, Търново, Габрово, Одеса и къде ли още не, те са един отдушник на гнета, натрупан в неговата душа. Чрез тях Стамболов излива своята мъка от нещастието на поробения народ, потискан, безправен и унижаван:

„За роба няма ден прекрасен,                                        
за роба няма светлина.           
Злочест, измъчван и отчаян             
проклина той свойта съдба.            

И моли Бога смърт да  прати,
да го избави от тегла.
За туй ли си, о Боже прави,
кажи направил ти света?“

/Из „Над карайсенските герои“
Търново, юний 1876 г./

По случай 159-годишнината от рождението на Стефан Стамболов днес ще има честване пред паметника на възрожденеца на Самоводската чаршия в старата столица.

Там ученици и преподаватели от Националния военен университет „Васил Левски“ ще положат цветя в почит на българския политик и деятел Стефан Стамболов.

 

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

Уикипедия