Как да тренираме по време на менструация?

1
Добави коментар
vitaminasport
vitaminasport

Жените, които тренират редовно със сигурност знаят, че след възпалителни процеси в половата сфера и след аборт, фитнес заниманията могат да се подновят само след нормално протекли 1-2 менструални цикъла, при постепенно повишаване тежестта на натоварванията.

При системен фитнес за жени, обикновено включващ по-малко или повече упражнения и за сила и за издръжливост, резултатите от заниманията се определят освен от характера на менструалните цикли и от редица други фактори, като например:

   – по-ниското съдържание на андрогенни хормони у жените, в сравнение с това у мъжете и съответно по-слаба асимилация на белтъчни вещества в мускулната тъкан. Това ограничава възможността за натрупване на мускулна маса и логично за силови натоварвания;

   – релативно по-голямата телесна повърхност на женското тяло и респ. улесняване излъчването на топлина, което донякъде благоприятства работоспособността на жените при по-продължителни аеробни натоварвания и др. /вероятно женските естрогенни хормони спомагат за „отварянето „ на повече периферни съдове, увеличаване на кръвния поток към кожната повърхност и оттук улесняване охлаждането на тялото/.

   – широко използваният от жените Л-Карнитин, си остава една от полезните хранителни добавки и през менструалния цикъл, като най-подходящия е течния в растителни капсули.

Още по темата за как да тренираме по време на менстуация и някои от най-важните съвети за трениращи жени, ще намерите в статията на доцент Юлиан Карабиберов и проф. д-р К.Бичев, дм, дпн. в www.sncbg.com