Бомбоубежището възкръсва в потънал кораб, оракул и морско дъно

2
Добави коментар
Manuelska
Manuelska

Бомбоубежището в Морската градина на Бургас ще се превърне в истинска туристическа атракция. Това стана ясно по време на днешното обсъждане на проекта „Подземният град“.  Входът на атракциона  ще е зад открита сцена „Охлюва”. „Това ще е интерактивен атракцион, който ще се свърже с  усилията ни за превръщането на Бургас в една привлекателна дестинация през цялата година”, съобщи  зам.-кметът по образование и култура  Йорданка Ананиева.

Тя уточни, че комплексът ще има четири вход-изхода – до Охлюва, зад Гъбката, и два на Морската алея. Общата площ на бомбоубежищата  е 3180 кв. м. Те имат 12 помещения, галерии, а коридорите са 17. Официалният вход ще е зад открита сцена „Охлюва”. През тунел ще се преминава до залите в атракционна. Във всяка една галерия ще има най-малко по 10 атракции – механични, холограмни, светлинно-звукови.

Първата от галериите ще се казва  „Морско дъно”, където ще има аквариуми с живи риби. От аквариуми с механизъм ще се създава впечатлението, че излизат русалки. Втората галерия е „Потъналият старинен кораб”. Една част от атракциите там са свързани с намирането на съкровища в потъналия кораб, други – с капитана и моряците. Трета и осма галерия са наречени условно „Градски площади” , с акцент към историята на града и неговите площади, като там ще бъдат вплетени и традиционните бургаски символи. В друга галерия, носеща името „Оракул“, ще  може да се „гадае“.

С въвеждане на името и ЕГН човек ще може да разбере дали е живял в предишен живот в Бургас и други интересни неща свързани с неговото минало. Творци ще могат да представят своите експозиции в т. нар. „Тъмна галерия“. „Празна стая” ще е галерията със свободно пространство, където децата ще могат да творят с бои, листи, глина. Предвидено и създаване на кафене, докосвайки се до историята на Бургас. Този аткракцион ще работи целогодишно. Ще бъдат запазени и всички помещения за ползването им като бомбоубежища.

Зам.-кмета по финанси Красимир Стойчев разясни, че над 2 млн.лв., ще струва изграждането на т.нар „Подземен град”. Финансирането ще се осигури от Регионален фонд за градско развитие АД и Сосиете Женерал Експрес банк АД по Съвместна европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските районни JESSICA, в рамките на ОП “Регионално развитие 2007-2013”.

„Подземният град“ може да бъде открит за посещения до края на годината. Интерактивният атракцион ще се управлява от Общинско предприятие „Летен театър, фестивали и концерти“.