Как се лекува херпес зостер?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Както повечето вирусни заболявания, херпесът трябва да се остави да отмине сам. Целта на лечението е да се спре образуването на мехури, да се ускори оздравяването, да се облекчи болката и да се предотврати ПХН. Някои промени в начина на живот могат да ускорят възстановяването.

 

ЛЕКАРСТВА

За облекчаване на божата можете да приемете някои от лекарствата без лекарско пред­писание като аспирин и парацетамол. При много силна болка лекарят може да ви пред­пише силни болкоуспокояващи. Попитайте какви антибиотични мехлеми или лосио­ни можете да използвате, за да се предпазите от инфектиране на мехурите. При хора над 50 години понякогасепредписват противовъзпалителни кортикостероидни сред­ства (преднизолон, хидрокортизон). Изследванията показват, че приемът на противовирусно лекарство като ацикловир (зовиракс) 72 часа след появата на обрива намалява риска от развитие на ПХН след шест месеца почти наполовина. Новото противовирусно лекарство фамцикловир (фамвир) също може да облекчи симптомите и да намали риска от ПХН. За хората, които често получават херпес, приемът на фамвир в самото начало на пристъпа (при лека болка) може да потисне действието на вируса и да пре­дотврати появата на болезнените мехури. Според някои изследвания комбинирането на антивирусна терапия с антидепресанти може да намали болката при херпес зостер.

 

АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Учените от Тексаския университет са устано­вили, че противовирусното лекарство фамцикловир (фамвир) предотвратява и леку­ва херпеса подобно на ацикловира, а освен това е удобно за употреба, защото трябва да се приема само веднъж дневно в продължение на седем дни.

 

Херпес зостер – признаци и лечение