Как да разберете дали имате херпес зостер?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Какво представлява херпес зостер?

Херпесът се явява след повторна атака на вируса на варицелата, която в повечето слу­чаи се преболедува в детството. Това болезнено състояние, засягащо периферните нерви, се причинява от вируса варицела-зостер. Ако някога сте боледували от варице­ла, вирусът варицела-зостер вероятно е останал в нервните ви клетки. При повечето хора той остава латентен, но при някои се активира повторно и се изявява херпес зос­тер. Въпреки че херпесът засяга най-вече хората над 50 години, младите също могат да бъдат засегнати. Най-често се появява веднъж в живота, но са възможни и повтарящи се атаки на херпес зостер.

Учените не са съвсем наясно какво събужда спящия вирус, но предполагат, че веро­ятните причини са напредналата възраст, отслабената имунна защита, някои медика­менти (кортикостероиди или имуносупресори), емоционален стрес или състояние след операция. Херпес зостер е често заболяване при хората, болни от рак или СПИН. Кожните наранявания и изгаряния също могат бъдат провокиращ фактор за появата му. Понякога след прекаран херпес зостер и след като обривът премине, засегнатото място остава за дълго време с намалена сетивност, болезнено или чувствително. Това състояние се нарича постхерпетична невралгия (ПХН). (Невралгия означава „болка по нервите”.) ПХН засяга най-често хората над 50 години след обрив, причинен от херпес зостер. Болезненото състояние може да продължи месеци или години.

Лекарят ще прецени по вида на обрива дали това е херпес зостер. За да потвърди диагнозата, може да ви назначи изследвания на кръв и на течността от мехурите.

Херпесът не е заразен, но някой, който никога не е боледувал от варицела, може да се зарази с варицела при контакт с болен от херпес зостер.

 

СИМПТОМИ

Парене, болка, сър­беж или намалена чувствителност в определен кожен участък.
Няколко дни по-късно се появява зачервява­не на кожата в същата област (обикновено по лицето или горната част на тялото).
Умора, главоболие, температура, студени тръпки и храносмила­телни нарушения.
Най-накрая се появя­ва обрив от струпирани мехури.
Болката отшумява след няколко седми­ци, но при някои хора може да стане хро­нична и да продължа­ва с години.

 

Херпес зостер – признаци и лечение