Бракът е полезен за женското здраве

2
Добави коментар
alkin
alkin

Бракът е добър за женското здраве, не само за мъжкото, показва ново изследване, според което както съпрузите, така и съпругите е по-малко вероятно да получат сърдечен удар спрямо техните приятели без половинка.

Предишно изследване показа, че бракът се отразява най-добре на здравето на мъжете, може би защото съпругите им се грижат за тях и ги карат да ходят на лекар. Но ново финландско изследване установил, че семейният живот е полезен и за жените.

Както женените мъже, така и омъжените жени показват значително по-ниски проценти на сърдечни удари, отколкото хората без половинка на същата възраст. Освен това вероятността те да оцелеят при сърдечен удар е значително по-голяма.

Учените от Университетската болница в Турку изследвали 15 330 случая на „остър сърдечен синдром“ в продължение на 10 години. Малко над половината изследвани случаи завършили със смърт до 28 дни. Те установили още, че както неженените мъже, така и неомъжените жени било със 75% по-вероятно да страдат от подобно заболяване спрямо женените мъже и омъжените жени.

При хората, които получили сърдечен удар или развили нестабилна ангина, неженените били изложени на 2,5 пъти по-голяма опасност да починат в 28-дневен период. Учените смятат, че бракът помага за запазването на здравето, благодарение отчасти на „социалната подкрепа“ между съпруга и съпругата.

Това може да има животоспасяващи последици. Така например учените установили, че женените хора е по-вероятно да си вземат редовно лекарствата като статин или аспирин. Освен това женените получавали по-бързо помощ в случай на сърдечен удар, защото половинката им се обаждала незабавно в болницата.