Най-често срещаните грешки в маркетинга

2
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Във всички пазарни икономики има компании, които не знаят как да си направят маркетинг и това е най-големият им проблем. Те разполагат със страхотни продукти. С добър екип по продажбите. И нямат продажби. Защо? Възможните причини са десетки, но най-често се очертават 8 масови грешки по отношение на маркетинга. Ето кои са:

1.) Провал в проследяването. Това е грешка номер 1, която компаниите правят. Особено малките фирми и средно големите предприятия. Те просто не знаят кой маркетинг работи и кой не. Не измерват резултатите си. Не следят уеб трафика си чрез Google Analytics или телефонните обаждания до фирмата.

2.) Маркетинг предразсъдъци. Много компании опитват да се реализират на пазара с предварително създадени предположения за това кое ще проработи и кое не. Дълбоко вкоренените заучени очаквания и стереотипи за маркетинга винаги замъгляват важността на данните за специфичен метод на постигане на успех (или провал).

3.) Фокус само върху инициативи на търсене, не и на привличане. Съществуват два типа маркетинг. Единият е насочен навън, към външната среда. Той се занимава с „ловуване“. Компанията харчи пари, за да търси хора, които да купят нещо от нея. Вторият маркетинг се отличава с такъв род инициатива, че да се създаде страхотно съдържание, дизайн, особености или друго, които сами по себе си да накарат купувачите да потърсят компанията. Философията на първия е „намери“, а на втория „предложи нещо привлекателно“. Без съмнение първият е важен, но е неправилно да се пренебрегва втория.

4.) Основна цел: всички. Едно от базисните правила в маркетинга е, че има определени сегменти от населението, които е много по-вероятно да откликнат на офертата на фирмата, отколкото други. Като едно от най-безсмислените решения в тази професия се е доказала стратегията да се харчат пари от рекламодатели с цел да се достигне до максимално широка мрежа от хора.

5.) Да се забрави телефона. Твърде много маркетолози си поставят за цел най-вече да генерират уеб трафик. Това е чудесно, но е и ограничено мислене. Факт: един потенциален клиент е по-вероятно да купи от вас след разговор по телефона, отколкото ако е разгледал страницата ви и е направил някакво интернет взаимодействие с вашата марка.

6.) Остаряло уеб съдържание Една от най-лошите и често срещани грешки е уеб сайтът на фирмата да бъде забравен и да не се актуализира с нужна информация. Да не се публикуват редовно съобщения, интересни новини, илюстрации, видео. В свят, в който преди да закупи нещо клиентът търси фирмата в интернет, това е много лоша тактика.

7.) Маркетологът не чете. Повече от много други професии маркетингът изисква постоянно самообразоване. Той е свят на непрекъсната динамика на ежедневна базата. Всеки маркетинг професионалист, назначен за такъв и възприемащ себе си за експерт в областта трябва да чете блогове, статии, актуални изследвания, да обръща внимание на анализи и прегледи на продукти. Важно е да се чете, защото иначе конкуренцията ще задмине фирмата.

8.) Пренебрегват се постоянните клиенти. Най-добрият начин да се прави маркетинг е като се удовлетворят настоящите купувачи. Уверете се, че потребителското изживяване, което предлагате, е на топ ниво. Ядосаните клиенти разказват на приятелите си. Както и доволните.

От блога LOGMyCalls