Кестеняв цвят на косата спрямо цвета на кожата ви

1
Добави коментар
simse
simse

Изберете перфектния нюанс на кестенявото за вашата кожа – от светло през златно до червено- използвайки науката и теорията на цветовете

От „бронд” през махагонова до тъмно шоколадова кестенявата коса е всичко друго, но не и скучна. Да бъдеш брюнетка е не само модерно, но и наистина секси. Единственото, което ви е нужно, за да изберете перфектния нюанс са малко познания. Първото, което трябва да направите е да съчетаете кестенявия нюанс на косата си в цвета на кожата ви.

„Под тъмно- до средно кестенявото стои един наистина силен червен тон” казва Кели Ван Гог, основател на салона Kelly Van Gogh. „Някои от най-добрите нюанси на кестенявото включват красиво, наситено кестеняво, топло червено и карамелени кичури”. Тогава защо да се борим с майката природа?

Цветът на косата се измерва по скала от едно до десет, като едно е черно, а десет – платинено русо. Повечето брюнетки са в границите между две и пет, което им позволява да правя косата си и по-светла, и по-тъмна. Според Ван Гог, ако направите косата си с две нива по-светла, ще постигнете топло кестеняво. „Опитите да направите косата си руса или златиста няма да са сполучливи. И освен това ще съсипете косата си.”

Тъй като брюнетките имат много силни червени пигменти под кестенявото, нанасянето на боя ще повдигне горния цвят и тези червени тонове ще се покажат. Според Марк Гарисън, собственик и известен фризьор в салона Mark Garrison в Ню Йорк, някои жени се плашат от този нюанс. „Не искам да виждам никакви червено е мантрата на много клиентки”, казва той. Вместо това те предпочитат повече карамелени и медни нюанси.

Така или иначе когато избирате перфектния нюанс на кестенявото, първо се съобразете с цвета на вашата кожа. Ето и препоръките на Гарисън:

Кестеняви нюанси за светла кожа
Да придържате цвета си до две нива от естествения ви цвят в повечето случаи означава косата ви да бъде в средно кестеняв нюанс. Топлите червени нюанси ще изглеждат добре, както и по-светлите ягодови тонове, особено за кичури. Освен ако нямате такава коса по рождение, избягвайте много тъмната коса. Жените със светла кожа обикновено нямат достатъчно пигмент в кожата си, за да им отиват много тъмни цветове.

Кестеняви нюанси за средно тъмна кожа
За хората с жълтеникави оттенъци на кожата, средно кестенявото е чудесен вариант. Хората с такава кожа имат по-големи възможности за различни цветове и могат да боядисат косата си както по-светла, така и по-тъмна, от карамелени нюанси до наситени, кестеняви нюанси. Единствената препоръка е да се придържате към по-неутрални цветове и да не боядисвате косата си в твърде топли цветове (черно, тъмно кестеняво) или в твърде студени цветове (русо).

Кестеняви нюанси за тъмна кожа
На хората с тъмна кожа тъмните цветове им стоят най-добре и изглеждат най-естествено. Можете да изберете тъмни нюанси на кестенявото с тъмно червени кичури. Ако имате розови оттенъци на кожата, опитайте нещо по-меко, като например кехлибарено. И не забравяйте да се придържате към правилото за до два тона разлика с естествения цвят. Не забравяйте също така да избягвате да правите косата си твърде светла (освен ако не е такава по рождение), тъй като това няма да стои добре на вашата кожа.

Знаменитости с кестенява коса
Ако все още не сте сигурни кой нюанс да изберете, Холивуд може да ви помогне, казва Гарисън. Манди Мур изглежда прекрасно като блондинка, но светлата й кожа изглежда още по-сияеща на наситеното, топло кестеняво. София Вергара наскоро промени косата си от руса на кестенява и резултатът беше чудесен. Тя е перфектният пример за правилно избран нюанс за средно тъмна кожа. Дженифър Хъдсън впечатли всички на тазгодишните награди Оскар с топлите кичури разпръснати по тъмно кестенявата й коса. Тя е перфектният пример какви нюанси отиват на по-тъмна кожа.

„Понеже някои хора мислят, че всички кестеняви тонове са еднакви е много забавно да им докажеш, че грешат и да изпробвате различни нюанси (без да изглежда, че сте променил съществено цвета си),” казва Гарисън. „Само не забравяйте да запазите тона на косата си в същото цветово семейство като кожата ви”.