Стоянка Мутафова е родена на 2 февруари 1922 г.

1
Добави коментар
pepihappy
pepihappy

Г-жа Стихийно бедствие – Стоянка Мутафова.

Стоянка Мутафова е родена  в София. Баща ѝ Константин Мутафов е драматург в Народния театър „Иван Вазов“.

През 1941 г. Мутафова завършва Първа софийска девическа гимназия, след това –  класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“ и Държавна театрална школа в София.

От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г.

Стоянка Мутафова  получава наградата „Паисий Хилендарски“ през 2001 г., а през 2002 г. орден „Стара планина“, I степен.

На 1 юни 2009 година Мутафова изигра последната си роля на сцената на Сатиричния театър.

Стоянка Мутафова е участвала в много български филми: „Специалист по всичко“, „Бялата стая“, „Кит“, „Езоп“, „Топло“, както и в телевизионния сериал „Столичани в повече“.

Постановките, в които участва Стоянка Мутафова:

„Госпожа стихийно бедствие“, реж. Николай Атанасов;
„Шедьовър“ по Жан-Клод Дано, черна комедия реж. Димитър Стоянов;
„Магистратите също плачат“, реж.Рашко Младенов;
„Космонавти“, реж. Илко Иларионов (специално за осемдесетгодишнината на Георги Калоянчев)

Стоянка Мутафова има 3 брака. През 1946 г. се жени за първия си съпруг, чешкия режисьор Роберт Роснер, когато е на 23 години, а той — на 51. След брака отиват да живеят във Виена, а после заради неговата работа се преселват в Прага. Там Стоянка Мутафова завършва второ висше образование към театралния отдел на Пражката консерватория.

Вторият ѝ съпруг е Леонид Грубешлиев, по професия журналист и преводач. От него е единствената дъщеря на актрисата — Мария Грубешлиева – Муки.

Третият съпруг на Мутафова е Нейчо Попов, актьор. За него тя казва, че е любовта на живота ѝ. С него за първи път се вижда в Народния театър, където тя започва да работи като актриса, а той е студент във ВИТИЗ.

loading…