Джон Кери встъпи в длъжност като държавен секретар на САЩ

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

На церемония в тесен кръг в сградата на американския Конгрес Джон Кери положи клетва като нов американски държавен секретар.

Клетвата беше положена пред съдията от Върховния съд Елена Каган.

Пред репортери Кери призна, че е много горд, че е положил клетва и гори от нетърпение да се захване с работа. Официално той започва работа като топ дипломат на САЩ в понеделник, но ако дотогава избухне криза по света, той ще трябва да се захване с нея, уточни говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд.

Докато Кери полагаше клетва, Хилари Клинтън се сбогува с персонала си в голямото фоайе на първия етаж на сградата на Държавния департамент. Тя призова досегашните си колеги да работят за страната, която обичат и да помогнат с цяло сърце на САЩ да станат по-сигурни, както и да насърчат съблюдаването на американските ценности и да отстояват американските интереси.

Джон Кери бе кандидат на Демократическата партия на президентските изборите през 2004 г. Тогава той загуби от бъдещия президент Джордж Буш-младши.

Франс прес отбелязва, че новият пост на Кери е признание за „политическия ас, за човека, който гордо твърди, че „дипломацията е в кръвта“ му, за героя от Виетнам, започнал да гледа скептично на политиката на интервенции“.

Кери е на 69 години, 29 от които е прекарал в Сената. Преди дни той с лекота говори пред сенатската комисията по външни работи, която оглавяваше през последните четири години.

Пред колегите си, които го обсипаха с похвали, Кери – син на дипломат, човек, завършил Йейл, се похвали, че „Сенатът и дипломацията са в кръвта му“ и представи „пътната си карта“ – от Иран до Китай през израелско-палестинския въпрос и климатичните промени.

Малцина познават толкова президенти или премиери и притежават такъв опит и умения във външната политика, отбеляза със задоволство Обама, когато на 21 декември миналата година го предложи за държавен секретар.

Той се готви за този пост от десетилетия, казва посланик Мартин Индик от института „Брукингс“.

Индик прогнозира промяна в стила в Държавния департамент след Хилари Клинтън – „държавния секретар – рокзвезда“, както я нарече „Ню Йорк таймс“, ухажвана като знаменитост и която във Вашингтон възприемат като кандидат-президент през 2016 г.

Американските дипломати шушукат, впрочем, че са доволни, че скоро ще ги ръководи „свой човек“, критикувайки тайно „популисткия“ на моменти уклон в края на мандата на г-жа Клинтън.

Кери „ще иска да участва много повече в ключови дипломатически преговори“, смята Индик.

„Хилари Клинтън свърши фантастична работа, възстановявайки имиджа на Америка пред света и държавният секретар Джон Кери ще може да допринесе за оформяне на новия световен ред, желан от президента“, отбелязва още посланик Индик.

Дипломацията на Обама гравитира около стратегията на „оста“ – пренасочването на фокуса на американската политика към бързоразвиващите се страни и главно към Азия.

Пред Сената Кери предупреди, че „американската външна политика не се изчерпва с конфронтациите, безпилотните самолети и войниците“.

Подобно на колегата си Чък Хейгъл, номиниран за шеф на Пентагона, Кери никак не одобрява неистовата американска политика на военни интервенции, водена при управлението на Джордж Буш.

Двамата следват линията „Обама“, белязана от освобождаване от задължения. САЩ се изтеглиха от Ирак, готвят се да направят същото в Афганистан и отказват да се месят в Сирия или Мали.

След като бива ранен и награден във Виетнам, Кери става активен пацифист, станал известен през 1971 г. с изказването си пред сенатската комисия по външни работи, когато пита как може да се иска от хората да умират на бойното поле в името на една грешка.

Дали Кери ще бъде добър държавен секретар, пита се експертът Арън Дейвид Милър. „Това е най-вече въпрос на шанс. Да бъдеш на подходящото място в подходящия момент“, казва той.