Рубинът – символ на страст и любов

1
Добави коментар
marketinggod
marketinggod

Няма друг камък, който като рубина да олицетвoрява любов и страст. Скъпоценният кристал живее в митове и легенди от древността, краси коронованите глави от различни времена и държави, продължава да се радва на славата, че привлича богатството и увеличава магическата енергия.

Рубинът е розов до розовочервен скъпоценен камък, разновидност на минерала корунд (алуминиев оксид), чието оцветяване се дължи преди всичко на примеси от хром. Името му произлиза от ruber или rubrum – латинската дума за „червен“. Наистина той може да се среща във всеки един нюанс на червеното, от розово до пурпурно или кафеникаво-червено.
Камъкът се счита за един от най-важните подаръци в чест на Буда и Кришна. Хиндуистите вярват, че червеното му сияние идва от вътрешен пламък, който човек не може да загаси.

Той бил любим на личности като Клеопатра, Месалина, Мери Стюарт, Катерина Арагонска, крал Хенри V и много други, а колекциите с рубини на кардинал Ришельо и Мария Медичи били известни из цяла Европа.

Рубинът е един от най-добрите скъпоценни камъни за бижута и накити. Днес той е до 10 пъти по-ценен от диамант със същия карат и яснота. Перфектният полупрозрачен рубин е голяма рядкост. Камъни, по-големи от 5 карата, със съвършена яснота, са изключителна рядкост и на търг цената им може да достигне до 1 милион долара за карат. Синтетичните рубини са много често срещани и много наподобяват естествените. Само опитно око може да открие разликите в кристалните структури, тъй като всички останали елементи са идентични. Ако си купувате бижута с рубин не забравяйте да попитате дали са подложени на топлинна обработка или са създадени в лаборатория.

Рубините от Бирма са най-ценените и търсени по света, но красиви кристали се срещат и другаде. Някои от мините в Индия и Шри Ланка са почти токова стари, колкото и тези в Бирма.

А ето и защо рубинът е толкова обичан, носен и ценен камък.

Легендата разказва, че носенето на този камък ще озари най-дълбоките ни и тъмни страхове и ще ни помогне да се справим с тях. Символизира любовта и страстта и се свързва с жизнеността и други силни чувства.

Казват, че рубинът е прекрасен скъпоценен камък, който ще донесе огъня в живота ви. Ако искате да живеете интензивен живот, но имате трудности в това да запазите концентрацията си, рубинът ще ви помогне да запазите фокуса си и да внесете повече яснота и мъдрост в живота си. Чрез него ще изберете най-добрия път за вас. Със своята сила той ще разпали страстите ви и ще ви помогне да останете мотивирани. Ще бъдете много по-силен, когато се съпротивявате на саморазрушителните модели, които сте имали в миналото.
Ако работите с този камък можете да премахнете всякакво чувство за ограничение. Укрепва смелостта, всички духовни умения. Носи радост и много лидерски качества. Рубинът намалява негодуванието, когато трябва да се грижите за някой друг.

Рубинът създава силно чувство на сила вътре в себе си. Този камък се свързва с планетата Марс и се носи по време на магически ритуали, за да увеличи енергията на магьосника.
Камък на зодия Овен. Традиционен рожден камък за месец юли.

Най-известните рубини са “Северната звезда”, намиращ се в Музея по естествена история в Ню Йорк, както и “Рубинът на Едуард”, съхраняван в Британския музей по естествена история в Лондон.

Източник: NewAge.bg