Легендата за Свети Валентин и празникът на влюбените

2
Добави коментар
wweb
wweb

Старо поверие разказва, че някога в Рим живял лекар на име Валентин. Той се отличава от останалите си колеги, със своята безприкословна загриженост към болните. Обръщал внимание дори на най-незначителните детайли от лечението, като например горчивия вкус на лекарствата. Той смесвал неприятните сиропи с мед, вино и мляко, за да подобри вкуса им. Използвал треви и билки, с които да облекчи болките на пациентите си.

Свети Валентин живял във времена на гонения и измъчване на християните, заради тяхната вяра. Това не му попречило да стане свещеник. По онова време главнокомандващ на Рим бил император Клавдий II, който водил неспирни битки. Когато броят на новопостъпилите войници започнал да намалява значително, императорът решил, че причината е в привързаността на мъжете към дома и семейството. Тогава Клавдий II отменил всички годежи и сватби. Това не попречило на Валентин да продължи да венчае влюбените двойки.

Веднъж, в дома на лечителя-свещеник нахлул затворнически стража на империята. Той водел сляпата си дъщеря за ръка и започнал да моли Валентин да върне зрението на момичето. Макар да знаел, че слепотата е нелечим недъг, лекарят дал дума да направи всичко по силите си и да излекува девойката. Подарил мехлем на момичето и казал на баща ѝ да дойдат отново. Минало известно време, но зрението на момичето, така и не се възвърнало.

Един ден римските войници просто влезнали в дома на Валентин, арестували го, заради тайните венчавки и унищожили всички лекарства. Бащата на сляпата девойка, бил безсилен. Осъдили Валентин на смърт, а той не спирал да мисли за момичето. Малко преди да бъде изпълнена присъдата, написал прощално писмо на сляпата девойка и го дал на баща ѝ. Валентин бил екзекутиран на същия ден – 14 февруари 270 година.

Бащата занесъл писмото на дъщеря си. Тя го отворила и намерила вътре жълт минзухар. Писмото било подписано: „От твоя Валентин“. Момичето взело цветето в ръце и станало чудо – зрението ѝ се възвърнало.

14 февруари бил обявен за ден на Свети Валентин от римския папа Хеласиус през 496 година. Оттогава до днес, влюбените показват своята любов и привързаност, като изпращат цветя и валентинки (любовни картички) на своите любими хора. Днес, денят на влюбените се чества почти навсякъде.